Začetek Regionalne klubske boksarske lige bo maja v Beogradu

V Sarajevu je potekal žreb za novo ustanovljeno Regionalno klubsko boksarsko ligo, ki bo svoj krstni dogodek doživela v soboto, 29.5., v Beogradu. Z veliko pompa so predstavili to zanimivo tekmovanje, ki se zna pokazati za pravi korak za boksarski svet v šestih državah (Srbija, Bosna, Makedonija, Hrvaška, Črna Gora in Slovenija). Odzivi iz vseh bivših republik bivše Jugoslavije so zelo pozitivni, kljub vsemu pa obstaja še nekaj organizacijskih neznank, ki pa se bodo do takrat dokončno definirale. V zgodbo sodelovanja vstopa tudi Boksarska zveza Slovenije. Letošnje tekmovanje bo v znamenju mesta Maribor, ki bo zastopal barve Slovenije z najboljšimi slovenskimi boksarji. Glavna produkcijska medijska hiša Arena TV je zahtevala, da je ime nastopajočega kluba povezano z imenom mesta. V prihodnje si lahko zato predstavljamo, da bo Slovenijo predstavljala Ljubljana, Koper, Kranj, Novo Mesto, Celje, Ptuj, Velenje, Portorož, Murska Sobota,… Pomembno je enostavno vstopiti v prvo leto tekmovanja, v prihodnje pa bodo vsi soustvarjalci Regionalne klubske boksarke lige skupaj podali smernice za prihodnost.

 

Pari prvega kola v Regionalni klubski boksarski ligi – BG

 

V letošnji sezoni bo Slovenijo predstavljal Maribor, mesto z bogato boksarsko tradicijo

“Arena TV kot glavni produkcijski partner ima zahtevo, da je izpostavljeno ime mesta, ki zastopa barve ene izmed šestih držav. Po vseh državah so potekala usklajevanja in nekako smo sedaj prišli do zaključka tudi v Sloveniji, da bo na podlagi boksarske tradicije (ŽBK Maribor) in prepoznavnosti v prvem letu izpostavljen Maribor. V prihodnje nas bo zastopala Ljubljana, Kranj ali Novo mesto,… Potrebno je bilo sprejeti stališče in tako sem se odločil s svojo ekipo, čeprav sem pričakoval nekaj negodovanja s strani drugih slovenskih klubov. Tam bomo organizacijsko prisotni kot Maribor, bodo pa boksali boksarji, ki so državni reprezentantje, po večini kategorizirani športniki,  ki so skoraj ves čas v procesu treninga kljub koronskim omejitvam. Vsi se zavedamo, da vstopamo v novo zgodbo, ki se bo tokom izvajanja kristalizirala v željeno smer. Potrebno bo nekaj potrpljenja in prilagajanja, verjamem pa v vrhunsko boksarsko dogajanje v sklopu lige. Arena TV želi narediti vrhunski nivo tekmovanja in dogodkov, mi pa bomo sledili viziji in v Sloveniji organizirali kar tri dogodke,” je dejal Damjan Habjanec, predsednik Boksarske zveze Slovenije.

Tekmovanje v dveh skupinah s štirimi udeleženci

“Pobudnik ideje o skupni ligi je bil predsednik Boksarske zveze Srbije, Nenad Borovčanin v povezavi s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ki je z ekipo predstavil sistem tekmovanja, ki bo potekal v dveh skupinah s štirimi predstavniki. Liga bo imela 2-krožni sistem in po šestih krogih bosta dva najboljša kluba imela dvoboj za naslov v Regionalni klubski boksarski ligi. Vsak klubski dvoboj bo imel deset boksarskih dvobojev, osem v članski konkurenci in dva v mladinski. Slovenija bo gostila tri boksarske dogodke, lokacije bodo pa predstavljene v mesecu maju. Vso to delovanje pa je usmerjeno v prihodnost in razvoj boksa v vseh šestih državah. Srbija bo letos oktobra gostila tudi SP v boksu in ustanovitev lige je v pravem terminu, da se še dodatno podkrepi pomembnost tako velikega boksarskega dogodka, ki bo dolgem času ponovno na prostoru bivše Jugoslavije. Vsi lahko od takšne lige samo pridobimo. V Boksarski zvezi Slovenije se vsega tega zelo zavedamo in smo bili v minulih mesecih uspešni pri pridobivanju potrebnih finančnih sredstev, da se lahko mirno in pragmatično lotimo tega zgodovinskega boksarskega obdobja. Čaka nas veliko dela in usklajevanj, hkrati pa tudi svetla boksarska prihodnost v Sloveniji”, je navdušeno zatrdil predsednik BZS, Damjan Habjanec.

 

Dejan Leburić in trener Dalibor Grbić iz BK Knockout

——

Novica:

Dejan Leburić (BK Knockout) udeleženec mladinskega SP na Poljskem

 

V poljskih Kielcah poteka od 10.4 do 24. 4 mladinsko boksarsko Svetovno prvenstvo pod okriljem svetovne boksarske organizacije AIBA. Udeležil se ga je tudi član boksarskega kluba Knockout Ljubljana, Dejan Leburić, ki ga je na poljskem spremljal njegov trener Dalibor Grbić.

 

“Naš mladi boksar Dejan Leburić se je prvem krogu prvenstva pomeril z Bendeguzem Szigetvarijem, reprezentantom Madžarske. Dejan se je odlično boril, vendar v zelo izenačeni borbi po sodniški odločitvi žal izgubil. V Boksarski izvezi Slovenije smo ponosni, saj je Dejan več kot dostojno zastopal naše barve. Na prvenstvu sodeluje kar 487 tekmovalcev iz 66 držav”, je povedal Jernej Kuzma, sekretar BZS.

 

» Zelo sem vesel, da sem se s svojim trenerjem Daliborjem Grbićem lahko udeležil svetovnega boksarskega prvenstva za mladince v Kielcah na Poljskem v kategoriji mladinci pod 75 kg. Imeli smo izjemne pogoje za trening (kar trije ringi v urejeni telovadnici), prav tako  pa je bilo zelo dobro poskrbljeno za nas v hotelu. Veljali so strogi varnostni predpisi, kljub temu pa sem bil presenečen, da nas še vedno številni zamenjujejo s Slovaško. Videl sem številne izjemne boksarje iz celotnega sveta kako sproščeno in fokusirano boksajo na treningu in tekmah. Opazil sem, da je boks zelo razvit in pomembna športna disciplina na Kubi, Rusiji in Uzbekistanu, saj so imeli vsi po enega boksarja v vsaki kategoriji. Zelo zanimivo je bilo gledati vse borbe, kjer je bilo veliko kvalitetnih boksarjev željnih zmage. V petek, 16.4., sem imel svojo krstno borbo tudi sam. Zelo sem bil vesel, da sem prišel na to svetovno prvenstvo in komaj sem že čakal, da se borim v ringu. Pred borbo sem čutil kar nekaj nervoze in imel sem tudi nekaj treme, saj je bila to zame prva tako velika mednarodna tekma. Trener in jaz sva vedela, da sem dobro pripravljen, na žalost pa ni šlo vse po planu in sem borbo izgubil. Dvoboj je bil zelo tesen, a vseeno sem zelo vesel, saj je bil trener z mojim boksom zadovoljen. Najbolj pomembno pa je, da sem pridobil zelo veliko športni in življanjsko izkušnjo, ki mi daje dodaten motiv za nadaljnja tekmovanja.”

Izjava Dejan Leburića po krstnem nastopu na mladinskem svetovnem prvenstvu na Poljskem