Vstopite v svet boksa ne glede na starost ali spol

Predstavniki klubov in zvez se vsak po svoje borijo za svoje nove športne rodove, podobna situacija je tudi v boksarskem svetu, kjer se srečujejo s podobnimi izzivi. V svoje vrste radi povabijo nove generacije boksa. Največje boksarske zvezde trdijo, da ni nikoli prepozno, da si nadenemo boksarske rokavice in naredimo pravi korak v smeri boksarske vreče.

 

Boks ima kot plemenita športna disciplina pestro zgodovino, saj so se s pestmi bojevali že pred našim štetjem. Stari Grki so mu dali osnove, ki so jih kasneje s pridom uporabljali tudi Rimljani v gladiatorskih bojih. Konkretneje boksarski viri navajajo 17. stoletje, ko se je bojevanje dveh nasprotnikov z rokavicami ponovno pojavilo v Angliji. Svoje sposobnosti v borilnih veščinah s pestmi so v zgodovini radi nadgrajevali številni aristokrati in vladarji. Skozi čas se je razvijal amaterski in profesionalni boks, pomembno prelomnico pa pomeni leto 1904, ko se je boks v Saint Luisu prvič tudi kot šport pojavil na Olimpijskih igrah, kjer je skozi svoja pestra obdobja prisoten tudi v današnjih časih.

Razlogov za bližnje spoznavanje boksa je veliko, želeli pa bi izpostaviti nekatere, ki so marsikomu pomagali do spremembe v življenju in jih ta šport spremlja na tekmovalni ali na rekreacijski način.

 

Utrinek iz treninga železničarskega boksarskega kluba Maribor, foto: Maja Modrinjak

 

Krepitev zdravja in izoblikovanje telesa

Boksarski trening vzpodbuja zdrav način življenja preko številnih fizičnih aktivnosti, s katerimi si izoblikujemo svoje telo. Kombinacija treninga s pravilnim načinom prehranjevanja ima zelo pozitivne učinke na delovanje srca in ožilja. Kolebnica bo v prvi fazi vaša dobra prijateljica.

Krepitev samozavesti in samoobramba

Vsak nov segment treninga nas bogati v boksarskem znanju in s časom bomo vedno bolj ponosni nase. Vzporedno s spremembami na telesu se bo krepila naša samozavest in izboljšana samopodoba. Prvine boksa pa so seveda izjemno pomembne pri učenju samoobrambe.

Disciplina in mentalni trening

Boks je trening, kjer pogosto presegamo svoje meje in je povezan z neskončnimi ponovitvami določenih kombinacij gibov in taktičnih manevrov. Najvišji nivo discipline, predanost delu in mentalni trening pod budnim očesom trenerjev so izjemno pomembni pri tekmovalnem boksu, kjer je talent osnova, trda volja in dosleden trening z upoštevanjem stroke pa sta pika na i za boksarske zmage v ringu.

Sprostitev in timsko delo

Obveznosti doma in na delovnem mestu na nas pogosto delujejo stresno in ravno fizična aktivnost je najboljša sprostitev za številne rekreativce, ki izjemno radi zahajajo v boksarska središča na prilagojen rekreativni boksarski trening, ki jim daje v skupinskih vadbah  moči in motivacijo za nove izzive v življenju.

Tekmovalni duh v ringu

Kot obliko svojega tekmovalnega športa se vedno več posameznic in posameznikov odloča za boks, kjer se naučijo boksarske abecede in preko dobrega trenerskega dela napredujejo v željene kategorije ter mednarodne boksarske dvoboje. V Sloveniji imamo že veliko boksarskih klubov, ki so izoblikovali zelo kvalitetne borke in borce, ki zastopajo klube in Slovenijo na amaterskem in profesionalnem boksu.

Na spletnem strani www.boksarskazveza.si lahko v rubriki klubi najdete vaš najbližji boksarski center v Sloveniji, kjer se lahko spoznate z osnovami boksa (tekmovalci, rekreativci in otroci) na skupinski ali individualni način.

 

Umar Kremlev novi predsednik svetovne boksarske zveze AIBA

Minuli konec tedna je potekal zaradi globalnih Covid-19  ukrepov virtualni Kongres svetovne amaterske boksarke zveze AIBA, kjer so potekale tudi predsedniške volitve med petimi kandidati. Med 155 delegati, ki so glasovali, je pričakovano zmagal ruski predstavnik Umar Kremlev, ki je s 57,3 % premagal svoje nasprotnike. Novi predsednik, sicer  ruski poslovnež, ki slovi kot zelo družbeno odgovorna oseba, se je zavezal, da si bo AIBA pod njegovim vodstvom ponovno povrnila ugled 202 svetovnih boksarskih zvez, Mednarodnega olimpijskega komiteja in vseh ostalih partnerjev. Predstavil je vizionarske načrte na področju izboljšanja boksarske infrastrukture in financiranja ter poudaril, da bo njegova izvolitev priložnost tudi za manjše države, ki si želijo dvigniti prepoznavnost boksa na domačem in mednarodnem tekmovalnem področju. V Rusiji so z njegovo ekipo ponovno dvignili boks na rekreativnem in tekmovalnem področju. Za Kremleva je v imenu BZS glasoval tudi predsednik Damjan Habjanec, ki pravi, da je bil program, ki ga je predstavil, zelo dober. Predsednik Habjanec ga je povabil v Slovenijo, da bi lahko bolje spoznal projekte za prihodnost slovenskih klubov ter krovne Boksarske zveze Slovenije.

Novi predsednik AIBA-e, Foto: Arhiv AIBA

 

 

Izjava Dejana Zavca ob izvolitvi Umarja Kremleva za predsednika svetovne boksarske organizacije AIBA

Umar Kremlev je oseba, ki jo boks potrebuje kot puščava vodo! Zaradi nepoznavanja in neznanja v poslovanju na svetovni boksarski zvezi AIBA je bilo njeno delovanje za trenutek tudi ogroženo. Grozila je celo izključitev iz olimpijske družine.

V našem primeru gre za gospoda, ki se zaveda delovanja športa in se je z boksom in trenažnimi procesi srečal tudi sam. Razume boksarke in boksarje. Zdi se mi zelo pomembno, da ima nekdo, ki vodi svetovno boksarsko organizacijo stik z realnostjo v boksu in seveda v globalnem poslovanju.

Sam sem imel čast govoriti z gospodom Umarjem Kremlevim, ki mi je zagotovil, da bo organizaciji AIBA povrnil ugled ter poudaril, da smo lahko s skupnimi močmi najmočnejši. Prizadeval si bo, da lahko napredujejo tudi do sedaj majhne in manj vidne boksarske države, kakršna je tudi Slovenija. Jaz mu verjamem! Kjer je volja, je tudi pot.