Ustanovitev Regionalne boksarske lige na področju bivše Jugoslavije

Minuli konec tedna je v Beogradu potekal slavnostni podpis za ustanovitev Regionalne klubske boksarske lige na področju bivše Jugoslavije. V drzno zastavljenem projektu bodo sodelovale Srbija, Črna Gora, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Slovenija. Slovenijo je zaradi odsotnosti iz zdravstvenih razlogov predsednika Boksarske zveze Slovenije, Damjana Habjanca, zastopal naš najboljši boksar in podpredsednik BZS, Dejan Zavec. Dejan se je vrnil v Slovenijo poln optimizma zaradi pozitivnih boksarskih novic. Srbija bo novembra soorganizirala boksarsko svetovno prvenstvo, ki ga organizira svetovna boksarska zveza AIBA. Slavnostnega dogodka sta se udeležila tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in predsednik svetovne boksarske zveze AIBA, Umar Kremlev. Medijsko pokritost celotnega projekta Regionalne klubske boksarske lige bo izvajala športna televizija Arena TV, ki bo zagotavljala boksarske spektakle v živo iz šestih držav.

 

 

Srbija je v teh dneh gostila vse regionalne predstavnike boksarskih zvez, ki so podpisali zelo pomemben dokument, ki bo boks vrnil na zelo visok nivo, ki si ga ta plemeniti šport v ringu tudi zasluži. Bogata tradicija boksa v bivši Jugoslaviji daje osnovo vsem sedanjim državam, da se povežejo in boks predstavijo v najboljši možni luči. Športni program Arena Fight bo predvajal prav vse dvoboje iz novoustanovljene lige. To bo vsekakor pomemben preskok v popularizaciji boksa in možnost za športno-gospodarske povezave, ki pa se bodo nadaljevale s turnirji Grand Prix za države iz področja Balkana kot je napovedal Kremlev.

Podpisniki nove združene boksarske zgodbe v Skupščini mesta Beograda so bili domačin Nenad Borovčanin iz Srbije, Primislav Dimovski iz Severne Makedonije, Bono Bošnjak iz Hrvaške, Enes Paštik iz Bosne in Hercegovine in Dejan Zavec iz Slovenije. Boksarsko delegacijo je na uradnem sprejemu v predsedniški palači sprejel tudi predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ki je povedal: “Močno podpiram ustanovitev Regionalne klubske boksarske lige, ki bo na najboljši možni način promovirala to plemenito veščino in bo dodatno vzpodbujala talentirano boksarsko mladino k treningu in v zdrav tekmovalni duh. Vsekakor bo to pripeljalo do dviga kakovosti klubskega boksa, povečal pa se bo ponovno duh sodelovanja in medsebojnega razumevanja. Srbija bo omenjeno ligo podpirala na finančnem, organizacijskem in medijskem področju”. V Srbiji se že čuti približevanje najbolj pomembnega boksarskega dogodka, ki se na področje bivše Jugoslavije vrača po daljnem letu 1978. Svetovno prvenstvo je predvideno novembra v znameniti “Štark Areni”. Vsi v boksarskem svetu pa si želijo, da se bo situacija s korona virusom do takrat že stabilizirala in da bodo na tribunah lahko prisotni ljubitelji boksa. Med uglednimi gosti je bil tudi Božidar Maljković, nekdanji košarkarski selektor Slovenije, ki je trenutno zaseda mesto predsednika Olimpijskega komiteja Srbije.

 

 

Nebojša Žugić, generalni direktor Arena Channels Group je povedal: “Za našo medijsko hišo, ki je  regionalni lider v športnih prenosih bo to zelo velik in zahteven projekt. Boks je hvaležen šport za prenose in zagotavljamo vam fenomenalne boksarske dvoboje na najvišjem produkcijskem nivoju. V čast nam je biti del takšnega projekta, ki upam, da bo že v kratkem v nabito polnih športnih arenah. Gre za zgodovinski trenutek, ki ga moremo vsi v naši Regiji maksimalno podpreti. Boks si to na tem tradicionalnem boksarskem področju nedvomno zasluži. Zahvalil bi se je za pomoč s strani predsednika Vučića za podporo. Brez njegove izjemne podpore vsega tega ne bi bilo. Srbija je dokaz, da se je pomembno posvetiti športu in ga maksimalno podpirati. Ravno zato se šport v Srbiji razvija z veliko hitrostjo. Sedaj se bo ta energija širila tudi v preostale države v našem skupnem boksarskem projektu. Kot zanimivost naj povem, da je pred kratkim bil tudi legendarni severno makedonski nogometaš Darko Pančev izjemno navdušen o podpori športu, ki jo v Srbiji kaže predsednik Vučić.”

Umer Kremlev, predsednik svetovne boksarske zveze AIBA: “Takoj se vidi, da je predsednik Aleksandar Vučić zelo naklonjen področju športa in zdravja v Srbiji. Osebno nas je sprejel in tudi maksimalno podprl to izjemno boksarsko manifestacijo. Hkrati bo celo vodja organizacijskega komiteja Svetovnega prvenstva v boksu, ki bo novembra v Beogradu. Želimo si, da bo v Srbiji takrat že stabilno stanje s korona virusom. AIBA se zelo pripravlja na SP in verjamemo, da bo do novembra vse pod kontrolo. Prav tako bo AIBA podprla turnirje Grand Prix držav iz področja Balkana v boksu. Pomagali bomo organizacijsko in finančno. Vse kaj je potrebno, bomo zagotovili. Odprli bomo tudi Center boksa v Srbiji, kjer bomo pomagali z boksarsko opremo in potrebnim inventarjem.

Nenad Borovčanin, predsednik Boksarske zveze Srbije: ” Vse z našim skupnim boksarskim projektom se ureja in usklajuje neverjetno hitro. Zelo pomembno je regionalno sodelovanje, da nadaljujemo tradicijo boksa na področju bivše Jugoslavije. Zahvaljujem se Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, za izjemno podporo, da lahko delamo na tako visokem nivoju. Publika si želi dobrih boksarskih dvobojev in skupaj z Arena TV bomo naredili vse za promocijo boksa, športa in promocije boksarskih krajev, kjer se bodo dogajali boksarski spektakli. Brez močne podpore države Srbije tudi ne bi mogli kandidirati za SP, ki bo ponovno po letu 1978, ko smo imeli šest finalistov in smo osvojili bronasto medaljo. Vsaka medalja iz naše Regije bo velik uspeh za naš boks. Prav tako moram poudarit zelo dobro sodelovanje z Umarjem Kremlevim, ki je velik prijatelj našega področja, da nam je zaupal tako velik športni dogodek v Beogradu. Svetovno prvenstvo in nova Regionalna klubska boksarska liga bosta na nek način zahvala za številne trenerje in delavce, ki v boksu kot entuziasti delajo in vztrajajo z borkami in borci. Prav tako pa za vse starše in vse, ki podpirajo boks kot športno panogo. Verjamem, da vsak otrok, ki se vpiše v boksarski klub postane boljša oseba, ki pridobi številna spoznanja za življenje.

 

 

Dejan Zavec, podpredsednik Boksarske zveze Slovenije: ” Regionalna klubska boksarska liga je nekaj najboljšega, kar se je v zadnjem času zgodilo v boksu na našem področju. Zahvaljujem se Nenadu Borovčaninu, predsedniku Boksarske zveze Srbije, ki je dobil idejo in je sedaj v fazi realizacije ter v sodelovanju vseh šestih držav. Vložene je bilo veliko volje in energije, da smo sedaj tukaj v Beogradu in da lahko združimo boksarsko energijo, ki bo dolgoročno vplivala na športno in gospodarsko sodelovanje vseh deležnikov na kulturen način.

Damjan Habjanec, predsednik Boksarske zveze Slovenije: “Zelo sem naklonjen realizaciji Regionalne klubske boksarske lige, ki bo postala vrhunski produkt na našem boksarskem področju. Vsi skupaj imamo izjemen boksarski potencial, ki se bo lahko dokazoval letno na osmih boksarskih dogodkih (šest dogodkov v šestih državah, polfinale in finale). Generalno gledano pa bo šlo za izjemen promocijski učinek, ki bo boksu pravo veljavo. V BZS se bomo maksimalno potrudili, da bomo uspešni na tekmovalnem in organizacijskem področju. V Sloveniji imamo mesta in športne dvorane kjer so bili organizirani odlični boksarski dogodki in čas bo, da jih bomo ponovno organizirali upajmo da pred polnimi tribunami, kot v času borb našega  Dejana Zavca, ki je Sloveniji približal svet boksa na svetovnem nivoju.