Spoštovanje, trening in povezovanje so naš ključ do uspeha v FCL

Sašo Weixler je ustanovitelj, trener in vodja Fight Club Ljubljana (FCL), kjer so poleg boksa prisotne tudi druge borilne veščine kot kikboks, MMA, fitboks in samoobramba… Sašo je član strateškega strokovnega sveta BZS in je v svoji aktivni karieri tekmoval v kikboksu in boksu. V začetku novega tisočletja je začel s svojo trenersko potjo in lastnim klubom, kjer  bogato vsestransko znanje s trenersko ekipo prenaša na nove generacije v borilnih veščinah. Sašo je človek številnih interesov in znanj. Je avtor zanimivih člankov na temo borilnih športov in rekreacije za slovenske medije. Vizionar, ki daje velik pomen spoštovanju nasprotnika v ringu in širšem povezovanju, ki ga zelo uspešno integrira v svojem poklicnem delovanju v Ljubljani. Živi za boks in od boksa, ki se mu posveča strokovno z dušo in telesom.

 

Foto: Arhiv FCL

 

Sami ste bili najbolj aktivni na področju kickboksa in boksa, kjer ste bili zelo uspešni o čem pričajo številne trofeje predstavljene na vaši uradni klubski spletni strani. Na koncu je prevladala ljubezen do boksa, kljub temu pa se v vašem FCL posvečate številnim oblikam borilnih veščin. Kdo je bil za ključen za vstop v svet boksa?

“Sam sem bil v otroštvu velik oboževalec številnih borilnih veščin in z njimi številnih filmskih legend kot so Bruce Lee ali Chuck Norris, ki sem jih spoznaval preko filmov. Boksarsko pa sta me navduševala predvsem Mike Tyson in Lennox Lewis. Sam sem najprej tekmoval v kickboksu, po letu 1998 pa me je David Nagode, moj sosed z Vrhnike povabil, da pridem pogledat boksarski trening na Verd, kjer je deloval kot trener pod okriljem Asocijacije boksarskih klubov Slovenije in Janeza Galeta, legende slovenskega boksa. Oba sta bili osebi, ki sta vplivala za moje boksarske začetke. Prve dvoboje sem nato imel že naslednje leto in pod Davidovim vodstvom sem boksal 5 let. Vzporedno pa sem  tekmoval tudi v kickboksu, kjer mi je bilo zaradi izboljšane tehnike rok dosti lažje. Sledila je ustanovitev kickboks kluba, v letu 2007 pa se je klubska zgodba nadaljevala pod imenom Fight Club Ljubljana. Kmalu smo se registrirali pod okrilje Boksarske zveze Slovenije, kjer vsa minula leta uspešno tekmujemo. Želel bi si, da bi v Sloveniji ponovno dobili prepoznavno in uspešno boksarsko osebnost kot je bil naš najboljši boksar vseh časov Dejan Zavec. Vsekakor je bil inspiracija sedanjim borkam in borcem.”

 

Foto: Arhiv FCL

 

V klubu imate na voljo pestro paleto borilnih veščin. Koliko imate oseb v trenerski ekipi in kako se spoprijemate z organizacijo vseh aktivnosti v tako velikem klubu in z Boksarsko akademijo, ki je namenjena za vsa starostna obdobja?

“Delujemo na treh lokacijah in sicer v FCL Gymu v Šiški, v športnem centru Konex na Vrhovcih in   Cube Fitnessu za Bežigradom. Osnova vsega je vedno boks in njegove prvine, nato pa se vsak zase odloči v katero smer borilnih športov se bo osredotočil. Delamo v športnem vzdušju na visokem nivoju, strokovno in zavzeto. Z načinom dela dokazujemo, da razni neprijetni predsodki glede borilnih športov za nas ne veljajo. Boks je pred petnajstimi leti veljal za redarski šport, vendar smo vsi skupaj v Sloveniji dokazali, da gre razvoj boksa kot športa v pravo smer in da se veliko ljudi posveča boksu kot osebni rekreaciji. Podobno je tudi v našem klubu, kjer imamo številne ženske in moške rekreativce, opravljamo pa tudi individualne treninge..V času Korone smo vzpostavili online treninge “Izrazi svojo moč v 12-ih rundah” za vse naše aktivne članice in člane

Naši sedanji in nekdanji tekmovalni boksarji so vpeti v proces treninga kar je izjemno pomembno. Simon Dovč, naš prvi uspešni boksar na domačem in mednarodnem nivoju, sedaj trenersko delo dopolnjuje s področjem fizioterapije kar je zelo pomembno v borilnih športih. Podobno velja za Luko Mejača prav tako zelo uspešnega še aktivnega boksarja. Ostalo širšo trenersko ekipo sestavljajo tudi Mišel Ožegović, Peter Weixler, Peter Cakič in Robert Lisac. Veseli nas, da smo prisotni na tekmovalnem nivoju, naš največji potencial pa je trenutno Aljaž Šircelj mladinski in članski državni prvak, boksar iz naše perspektivne skupine, ki ga čaka zanimiva boksarska prihodnost. Povezujemo se s klubi v Sloveniji ter s partnerskimi klubi na Hrvaškem, Srbiji in na Nizozemskem kamor se odpravimo tudi na priprave in sparinge. Vsako leto organiziramo kampe borilnih veščin in številna druženja znotraj kluba, ki nas še dodatno povezujejo. Veliko delamo na izobraževanju pri trenerjih, želimo pa si, da na nacionalni ravni naredimo korak v pravo smer glede sodnikov, kjer imamo primankljaj. V vsakem klubu bi bilo potrebno delati na sodniškem delu, saj je vsem v interesu, da imamo kvalitetne domače boksarske sodnike. Na lokalni in nacionalni ravni nas čaka še kar nekaj dela, ki pa mora biti konstruktivno in povezovalno. Naš tekmovalni klubski cilj so olimpijske igre leta 2024 v Parizu, da smo na njih aktivno prisotni v borbi za najvišja mesta.”

 

Foto: Arhiv FCL

 

Skoraj 15 let ste že v trenerskem delu boksa. Se je vaš pogled na boks in vse povezano z njim zelo spremenil glede na začetke vašega delovanja?

“Tekmovalni del je naš “drajv” in strategija treniranja tekmovalcev se je skozi leta spreminjala. Včasih je bil fokus na enem boksarju. V tem obdobju je bil Simon Dovč naš prvi in najbolj uspešen tekmovalec, ki je imel 35 domačih in mednarodnih borb, je tudi dvakratni državni prvak, udeleženec mladinskega EP v Dublinu in številnih mednarodnih turnirjev.  Lahko bi rekel, da je prvi boksarski produkt naše boksarske šole in tekmovalec na mednarodnem nivoju. Vesel sem, da je Simon sedaj v naši trenerski ekipi, saj si je tekom kariere in študija kineziologije ter fizioterapije pridobil tudi dodatna znanja, ki nam v klubu zelo koristijo.”

Kasneje smo se osredotočili na ekipo boksarjev in na DP 2013 smo imeli kar 10 boksarjev. V zadnjem času pa delamo bolj s “specialci”, ki so 100 % osredotočeni na tekmovanje in na zadnjem DP smo imeli tri borce, ki so pokazali izredno kvalitetne borbe. Z zadnjega DP imamo tako dva državna prvaka in enega viceprvaka.

 

 

Foto: Arhiv FCL

 

Vzpostavili ste zelo prepoznavno Boksarsko akademijo. Komu je namenjena?

Boksarska akademija je uspešna boksarska šola boksa v Ljubljani, ki smo jo razvili čez vsa leta delovanja v boksu. Sam imam več kot 20 let izkušenj z boksom in drugimi borilnimi veščinami. Skupaj z ostalimi trenerji smo naredili resnično uspešno zgodbo. V programe Boksarske akademije zahajajo vse generacije. Izkušnje in programe lahko vsi mladi in starejši preizkusijo na vseh naših lokacijah. Posebno mesto pa ima Boksarska akademija za otroke, kjer že vsa leta prenašamo boksarske izkušnje na otroke od 5-7 let, 8-12 let in 13-15 let. Trenerske vajeti sta prevzela Simon Dovč in Luka Mejač, ki imata veliko boksarskih izkušenj. V nekaj letih smo naredili velike korake tudi pri otrocih, saj smo na treh lokacijah v Ljubljani skozi rekreativne programe popeljali veliko število otrok, nekateri izmed njih so prešli že v tekmovalne programe. Lahko se pohvalimo, da smo na DP leta 2019 v Maribor s prvim produktom Boksarske akademije za otroke osvojili naslov državnega prvaka s Sinajem Kreč Štrukljem, ki je v dveh borbah suvereno zmagal. Glede na to, da je Ljubljana tudi univerzitetno mesto se na podlagi lastnih izkušenj iz študentskih let, ko sem tekmoval na univerzitetnih svetovnih prvenstvih veliko povezujemo preko študentskega boksa. V prestolnici imamo veliko boksarskega potenciala v srednješolcih in študentih, ki ob študiju radi obiščejo boksarske centre. Tudi tukaj so še potenciali, ki jih bomo razvijali v prihodnje.

 

Foto: Arhiv FCL

 

Ljubljana je športu prijazno mesto. Se pogosto vključujete v pestro prireditveno sceno v mestu ob Ljubljanici in kako bi izgledal prestižni boksarski večerni dogodek v objemu čudovitih kulis v naši prestolnici?

“S Športno zvezo Ljubljana pogosto sodelujemo in delamo promocijske dogodke ob predstavitvi športov v centru Ljubljane. Sami smo organizirali številne boksarske dogodke in jih želimo še naprej. Želel bi si, da bi se ljubljanski boksarski klubi združili vsaj na področju tekmovalnega boksa in bi skupaj priredili kak odmeven boksarski dogodek. Imamo številne klube in tako bi s številčnostjo in otroško energijo pripravili pravo vzdušje med domačini in številnimi turisti. Ring in dvoboje smo imeli pri Hiši športa ob Ljubljanici in na Kongresnem trgu. Po drugi strani pa bi bilo izjemno videti kakšno boksarsko zgodbo na Prešernovem trgu ali na prestižno boksarsko galo na Ljubljanskem gradu. Naše mesto ponuja številne čudovite kulise, ki so se že zelo uspešno promocijsko predstavile s pomočjo Turizma Ljubljana in Mestne občine Ljubljana v  športih kot so odbojka, košarka, dvoranski nogomet v času največjih športnih prireditev v Sloveniji. Sam sem bil pred kratkim  v Amsterdamu, kjer imajo na mesečni ravni boksarske prireditve, kjer združujejo amaterski in profesionalni boks. V povezavi s pivovarji, podjetniki in turističnim gospodarstvom se lahko naredijo izjemni boksarski dogodki, ki pritegnejo množice boksarskih navdušencev.”

 

Foto: Arhiv FCL

 

Vzpostavili ste številna sodelovanja in povezovanja, kjer ste prefinjeno umestili vašo blagovno znamko Fight Club Ljubljana.

S priznano fotografinjo in predavateljico Tino Ramujkić smo sodelovali v okviru njenih fotografskih tečajev. Sama je opravila teoretični del športne fotografije v učilnici, praktični del pa so tečajniki opravili v naših lokacijah, kjer izvajamo treninge borilnih veščin. Zanimiv je video spot našega raperja pod umetniškim imenom Samo Sam, ki je uporabil našo ekipo in prostore iz FCL za svoj motivacijski videospot Utrip šampiona. Radi sodelujemo v tovrstnih projektih, ker s tem tudi dokazujemo, da smo odprti za vse zanimive predloge, hkrati pa še dodatno razbijamo negativne mite o borilnih veščinah. Na naši spletni strani www.fcl.si in družbenih omrežjih Fight Club Ljubljana redno skrbimo za novosti iz sveta boksa, sami pa smo aktivni v video prezentacijah, kjer predstavljamo boksarske tematike širši populaciji. Sam pa rad napišem kak članek s športno tematiko za slovenske medije, ki je povezan z borilnimi veščinami in pomenom rekreacije, ki je nekakšen ventil v današnjem stresnem življenju posameznikov. Slovenci se vedno bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja.

 

Foto: Arhiv FCL