Smo več kot klub, smo Ekipa!

Ljubljančan Andraž Ciuha je svet boksa spoznal pri 14. letih preko svojega očeta, nekdanjega boksarja, ki ga je odpeljal na trening boksa k trenerski legendi, zdaj že pokojnemu Janezu Galetu v BK Odred. Kasneje ga je treniral David Nagode iz BK Barje. Tekmovalno je boksal do 19. leta, ko mu je športno pot preprečila poškodba. Kmalu zatem je v letu 2008 odprl klub  ŠD Golden Gloves , kjer svojo boksarsko vizijo že 13 let v Golden Gloves Gymu na Šentvidu prenaša otrokom, ženskam in moškim vseh generacij. Je tudi prvi v Sloveniji, ki je razvil program rekreacije pod imenom boksa za ženske.

 

Foto: Jure Gasparič

 

Ultimativno ime Golden Gloves s pridihom amaterskih boksarskih borb iz začetka prejšnjega stoletja v ameriškem Chicagu ste zelo uspešno integrirali v razvoj lastne blagovne znamke. Kako ste razvijali zelo uspešno boksarsko zgodbo v Ljubljani?

“Sprva smo bili mogoče preveč tekmovalno usmerjeni. Nato sem se odločil za koncept boksa za vsakogar, ker sem imel vizijo kako ga bolj razviti tudi za rekreativce ter povečat število članov v klubu za vse, ki niso tekmovalno usmerjeni. Razvoj je bil mišljen v smeri boksarske šole za otoke v treh starostnih skupinah, za rekreativce in tekmovalce. Zavedal sem se, da lahko prav vsakogar naučim pravilne tehnike boksa, da ljudje ne mahajo z rokami brez veze.  Najbolj vesel pa sem bil, ko sem pred štirimi leti na pobudo svoje mame vzpostavil še ekipo boksa v zlatih letih za seniorje in da ta zgodba še vedno traja. Zelo pa sem ponosen, da sem kot prvi  v Sloveniji začel z boksom za ženske, ki je še vedno najbolj obiskan del mojega boksarskega delovanja. V letošnjem letu smo imeli 300 vpisanih članov, kar nam daje zelo dobro osnovo za rekreativni del, vedno več pa je v zadnjih letih  tudi interesa za tekmovalni boks. Ponosni smo, da smo v zadnjem obdobju zadnjem izvedenem državnem prvenstvu  v 2019  imeli vsega skupaj kar 10 državnih prvakov in to v vseh starostnih skupinah. Svoje poslanstvo širimo med mladimi po šolah v bližnji okolici, radi pa se udeležimo promocijskih aktivnosti v naši četrtni skupnosti. Pomembo je, da se prilagajaš času in tudi v času Covid-19 smo začeli tudi prvi z online boksarskimi programi v katerem ne sodelujejo samo člani. Spoštovanje svojih članov si lahko pridobiš le s strokovnostjo in profesionalnim odnosom. Navdušen sem nad našim vsakoletnim decembrskim druženjem klubska pred novoletna zabava (razen v letu 2020), ki dokazuje smiselnost našega slogana, ki pravi, da smo več kot klub, smo ekipa.”

 

Foto: Jure Gasparič

 

Pri svojem delu zagovarjate pomen izobraževanja ter sodelovanja med klubi, ki sta ključ do dobrih rezultatov na državnem in mednarodnem področju. S kom ste sodelovali v preteklosti?

Boksarski svet se hitro spreminja in potrebno je biti na tekočem. Od vsakega seminarja in priznanih trenerjev se lahko veliko naučiš, če je le interes. Sam sem v Španiji (Kanarski otoki) pridobil licenco in certifikat o poučevanju kubanskega boksa, ki sem jo naredil pri priznanem kubanskem profesorju boksa Maykelu. Čas sparing priprav v Španiji (Totana in Murcia)  smo izkoristili za vzpostavitev kontakta s Seanom Murphyjem, prvim trenerjem slovitega angleškega boksarja Anthonyja Joshue, ki je zelo odprt za navezave na relaciji Anglija – Slovenija. Njegova varovanka je predlani od delala del priprav celo v Ljubljani v Golden Gloves Gymu. Lep čas pa že sodelujemo z našim izjemnim trenerjem Slobodanom Andjelićem. Glede sparingov s slovenskimi klubi prav tako nikoli ni bilo problemov. Vsi se zavedamo pomena kvalitetne izvedbe sparingov in prav zanimivo je, ko skupaj raziskujemo vedno bolj boksarsko Slovenijo.

 

Foto: Jure Gasparič

 

S svojimi boksarji ste prisotni na številnih mednarodnih boksarskih dogodkih. Z Nejcem Petričem ste imeli že nekaj zelo odmevnih borb na turnirjih EUBC v tujini. Kakšni so načrti z Nejcem?

Z Nejcem Petričem, 19-letnim Vrhničanom delava zelo dobro in zmaga na turnirju v Bijeljini (Euro Cup) pod okriljem evropske boksarske zveze (EUBC), bron v Nemčiji nista bila naključje. Kot nagrado za dobro delo je spariral že z nekdanjim svetovnim prvakom lahke kategorije prestižne organizacije WBC Dejanom Zlatičaninom. Psihično zelo stabilni in univerzalni Petrič je potencial, ki lahko s svojim prilagajanjem med boksarskimi slogi naredi velik korak naprej proti skupnemu cilju, ki je nastop na Olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Kasneje pa je v načrtu postopen prehod iz amaterskega v profesionalni svet boksa.

 

Foto: Jure Gasparič

 

Kako gledate na možnost razvoja boksa v Ljubljani na kadrovski in vsebinski ravni?

Ljubljana kot prestolnica ima svoje prednosti in slabosti. Na kadrovski ravni je odlično, ker je veliko zanimanja in več borcev, kjer lahko delaš na selekciji. Trenutno imamo kar 30 oseb na tekmovalnem nivoju. Moramo pa se zavedati, da je boks garaški šport in pogosto pride do trenutka, ko se sicer talentirani borci raje odločijo za odhod iz boksa zaradi življenjskih prioritet kot so služba, punca,… Pridobijo malo na boksarskem imidžu, soočijo se s prvimi vzponi in padci, potem pa kljub vsemu raje uberejo kakšno lažjo pot. Pomembno je najti osebe s strastjo do boksa in z voljo do trdega dela. Trenerji pa hitro vidimo kdo ima ambicije in iskreno željo po večjih izzivih. Sam sem vseskozi v Golden Gloves Gymu kot trener in kot vodja, pri treningih pa me dopolnjujejo že moje borke in borci, ker vsega več ne utegnem. Trenutno pokrivamo vse starostne skupine, delamo tudi rojstnodnevne zabave za otroke v naših prostorih, kjer lahko mladi boksarji svojim vrstnikom prikažejo svoje prve korake v boksarski svet. Sam sem po poklicu kuhar in sem vedno bolj osredotočen tudi na prehranjevalne navade v boksu. Velik izziv vidim v zgodbi The Boxer diet, kjer predstavljam zdrave recepte v smeri treniranja prehranjevalnih navad in ne na sistemu omejevanja in odpovedovanja. Želimo si, da GoldenGloves.si postane še bolj prepoznavna blagovna znamka, kjer lahko vsi ljubitelji boksa najdejo vse potrebne pripomočke in opremo za trening, ideje za prehrano, zanimiva darila v spletni prodajalni, boksarsko animacijo za otroke… Ljubljana in Slovenija imata lep boksarski potencial, na BZS pa smo sedaj dobili tudi selektorja, ki bo lahko še bolj konkretno deloval na strokovnem in tekmovalnem področju.

 

Foto: Jure Gasparič

 

V Golden Gloves trenirajo tako rekreativci, tekmovalci in otroci, moški in ženske, skupinsko ali individualno. Veliko delamo na boksarski tehniki, izboljšanju splošnega počutja, grajenju samozavesti, oblikovanju telesa. Športi, ki jih izvajamo pri nas so primerni predvsem za tiste, ki si želijo izoblikovati postavo, delati na fizični moči in na kondiciji, pridobiti nova znanja boksa , saj obiskujemo tudi seminarje, kjer spoznavamo različne načine treningov, izkusiti nove izkušnje, ter spoznati in se družiti z zanimivimi in pozitivnimi ljudmi, ter prispevati k boljšem počutju samega sebe ter svojega teama.

 

Foto: Jure Gasparič