Slovenski boks žaluje – umrl Ivan Pučko

Dan preden bi napolnil 63. let, je boksarski svet pretresla novica o tem, da je svojo bitko za življenje izgubil boksarski trener Ivan Pučko.

Zapis na strani BK Ring Ptuj pred tremi leti (avtor Davor Breznik):

V ptujskem športu je na mestu trenerja ena najbolj markantnih, če že ne najbolj markantna oseba v tem trenutku Ivan Pučko. Glavni trener Boks klub Ring Ptuj je popolnoma posvečen svojemu delu treniranju boksa, s katerim se ukvarja že nekaj desetletji. Pred vstopom v strokovne vode je Ivan Pučko opravil nekaj borb v ringu in je tekmoval na republiškem prvenstvu v boksu. Svojo aktivno športno pot je hitro zaključil in se je preusmeril v Boks klubu Ptuj v trenersko smer, na kateri je pomagal mnogim uspešnim ptujskim boksarjem. Najbolj znan med njimi je nedvomno Dejan Zavec, ki je bil sprva namenjen na trening nogometa, a je zavil v športno dvorano Mladika, kjer se je odvijal trening boksa, katerega je vodil prav Pučko.

Njunega prvega kontakta se Zavec spominja na naslednji način:”Ob vstopu v dvorano, kjer sem želel počakati nekaj časa, me je ogovoril Ivan Pučko z besedami – kaj bi treniral boks ali kaj bi? Sam sem rekel, da bi poizkusil in pri Pučku me je prepričala ali pritegnila njegova pozitivnost, izredna karizma in njegov občutek za človeka. Bil je topel prijeten sogovornik, ki me je navdušil za boks. Pri njem sem pridno treniral in z njim sem zelo hitro doživel prve boksarske uspehe. Vedno znova mi je pomagal na moji športni poti in sam sem mu zelo hvaležen za izjemne stvari, ki me jih je naučil o boksu in tudi življenju.”

Ivan Pučko je dolgo časa delal v Boks klubu Ptuj, nato pa je v sredini 90. let prejšnjega stoletja delal v Boks klubu Tehcenter Ptuj, ki je deloval na Bregu in v tem klubu so ob Zavcu vadili še nekateri zelo dobri mladi boksarji. Naslednji velik in tudi precej drzen korak je odličen boksarski trener naredil leta 2006, ko je ustanovil svoj klub Boks klub Ring Ptuj.

Izjavi za njegov 60. rojstni dan (30. junij, 2015)

Damjan Habjanič (Boks klub Ring Ptuj):
«Ivana Pučka sem osebno spoznal v začetku julija 2013, ko sem pri svojem hujšanje vključil še gibanje. Nekajkrat na teden sem se sprehajal ravno mimo telovadnice Boks kluba Ring Ptuj, od koder me je pritegnil zvok boksarske vreče in glas moškega, ki je povsem predano usmerjal svoje varovance na treningu. Še nekajkrat sem se sprehodil mimo telovadnice in začel resno razmišljati, da bi poskusil z boksom. Sprva mi je bilo nerodno sploh iti povprašat, če lahko pridem na trening, saj sem takrat še vedno imel več kot 135 kilogramov, vendar sem nekega večera trenerja videl samega v lokalu kluba in lažje sicer z veliko treme in strahospoštovanja pristopil pred njega in ga vprašal, če takšne tudi sprejme in njegov odgovor je bil – vsekakor, zakaj pa ne…ti samo pridi. Predvsem njegov ton glasu, me je prepričal da, sem v juliju 2013 res tudi začel. Ivan Pučko mi sedaj ni le trener, ampak mi je kot oče in največji motivator na moji poti in brez njega mi bržkone ne bi uspelo vsaj ne v takšni meri. Kilogrami so šli dol… dobil pa veliko več! Ivan Pučko je kot trener in človek predan boksi ter natančno ve kaj hoče, nas usmerja, vodi, nas graja, tudi pohvalit nas zna, nam svetuje in kar nam veliko pomeni zna se posvetit tudi vsakomur posebej, mu prisluhne mu pomaga in ga usmerja na pravo pot! Iskrena hvala za vse, kar si storil zame in kolege v klubu, za tvojo potrpežljivost, voljo in srčnost, predanost in iskrenost predvsem pa ljubezen in toplino, ki nam jo daješ! Ivan vse najboljše!

Monika Božičko (Boks klub Ring Ptuj):
«Ivan Pučko je eden tistih redkih ljudi, ki svoje delo opravljajo z veseljem, srcem in lahko rečem, da živi za boks ter mu pri tem ni pomembna slava, denar ali izkazovanje, Je velik človek z ogromnim srcem, bogatimi izkušnjami, iz katerih nam deli dragocene nasvete, nas spodbuja, pa tudi postavi na realna tla. Prenaša nam vso svoje znanje in nam prikaže lepote boksa, zna nas dvigniti, ko to potrebujemo, nas nasmejati in nam dvigniti moralo. Ob njegovem jubileju, mu želim ogromno zdravih, srečnih in zadovoljnih let ter, da uživa v sadovih, ki jih je obrodilo njegovo delo, saj si to več kot zasluži.«

Iskrene sožalje svojcem. Ivan počivaj v miru.