Sašo Vaš: Treniraj spoštljivo, bori se častno

Pred drugim letošnjim turnirjem pod okriljem Slovenske boksarske lige 2022, Pokalom Ptuja, ki je bil v soboto, 5. marca v športni dvorani Campus na Ptuju smo se pogovarjali s Sašom Vašem, ki ga vsi v Posavju in v borilnih športih poznajo pod vzdevkom “Shony”. V Fight klubu Shony vzpostavlja nov koncept treninga olimpijskih borilnih veščin (boks, karate in taekwondo), kjer z ženo Mirno s svojim strokovnim in pedagoškim pristopom trenirata različne generacije svojih članic in članov. V času koronskih omejitev je napisal zanimivo Knjigo o boksu, saj je želel kot športni pedagog in velik boksarski navdušenec predati svoje boksarske poglede preko izdaje svoje lastne knjige.

Ljubezen do boksa in vzdevek Shony je podedoval po očetu Aleksandru

Vzdevek Shony je ponosno nosil že Sašov oče Aleksander, ki je žal že pokojen od Saševih mladostniških let. Ljubezen do boksa in športa sta mu podarila prav njegova mama in oče, ki sta bila oba izjemna športnika, mama kot vrhunska odbojkarica, oče pa kot prepoznaven boksar na področju nekdanje Jugoslavije. To je bil tudi pomemben dejavnik, da se je boks kot oblika tekmovalnega športa ali rekreacije znašel na urniku v FC Shony, ki deluje v kraju Pohanca, kjer je stičišče posavskih športnikov, ki prihajajo na vadbo iz treh različnih smeri (Dobove, Krškega in Brežic). Predstavil nam je svoj pogled na boks in ni pozabil tudi na olimpijske cilje: “Sam sem celo življenje posvetil borilnim veščinam in več kot 25 let že vodim svoj klub. Sem oče treh čudovitih otrok in sem zaposlen kot športni pedagog v Šolskem centru v Krškem. S svojo ženo Mirno, ki je prav tako športna pedagoginja in nekdanja aktivna gimnastičarka in atletinja se zelo dopolnjujeva v segmentih treninga v našem klubu. Mirna poskrbi za vse aktivnosti pri najmanjših, da v času vrtca pridobijo pomembne motorične sposobnosti, kasneje pa jih prevzamem sam in z njimi delamo naslednje športne korake. Po prvih letih treninga jih v petem letu testiramo preko naše testne formule na fizičnem, psihološkem in karakternem testu ter se nato skupaj s starši odločimo katero od naših treh borilnih veščin bomo skupaj z njihovim otrokom izbrali. Mladim resnično želimo podati temelj, ki jim bo koristil pri številnih športnih panogah. Veseli me, da imamo v klubu dobrih 150 članov iz vseh disciplin, ki prihajajo iz celotnega Posavja, so različnih generacij in obeh spolov. Imamo celo družine, kjer vsi člani trenirajo ali se rekreirajo pod našim vodstvom. Vodimo jih po njihovi športni poti in res sem počaščen, če sem kakšnemu članu že skoraj kot “drugi oče”, kot se nekateri radi pošalijo. Kljub vsemu bi pa želel poudariti, da jih naše klubsko poslanstvo ” treniraj spoštljivo, bori se s častno” čaka že na vhodnih vratih našega kluba in prav vsi to tudi dosledno spoštujejo. Trenutno pri nas boksa 40 mladih boksarjev v razponu od vrtca do fakultete, imamo pa tudi dve večji skupini rekreativnih boksarjev. Pogosto organiziramo individualne treninge in teambuildinge za skupine, ki si želijo spoznati trening borilnih veščin ter izstopiti iz vsakdanje rutine. Žena Mirna je glavna na področju treningu za oblikovanje postave.”

Boks je plemenita borilna veščina z olimpijskim sijajem

V lanskem letu ste se pridružili BZS: “Odločil sem se, da se pridružim Boksarski zvezi Slovenije, saj je pomembno, da v kolikor razvijaš olimpijsko miselnost, je potrebno, da postaneš član resne panožne zveze. Želim si, da bi moje varovanke in varovanci v vseh treh športih (boks, karate in taekwondo) okusili slast olimpijskih iger in tudi resno tekmovali za medalje. Sam imam vedno visoke cilje, zato tudi svojo filozofijo jasnih in visokih ciljev prenašam na mlajše generacije. V FC Shony smo v letošnjem letu pričeli s tekmovanju v SBL 2022 in verjamem  da bodo moji tekmovalci v naslednjih letih že zelo konkurenčni v tekmovalnem smislu na državnem in mednarodnem okolju.”

Knjiga o boksu

Odločili ste se tudi, da izdate publikacijo o boksu: “V času pandemije sem se odločil, da v miru napišem Knjigo o boksu, kjer sem želel predstaviti osnove boksa, premikanje v ringu, rekvizite za trening ter številne boksarske kombinacije. Pomembno je, da preko knjige svojemu trenerskemu kadru in boksarskim navdušencem predam izbrano strokovno znanje in boksarsko poslanstvo. Sam sem zelo strokoven tip človeka in se nenehno izobražujem, da lahko znanje prenašam na najboljši možni način. V pripravi na pisanje knjige sem preučil veliko strokovne literature in jo s svojimi izkušnjami združil v zanimivo boksarsko vsebino.”

Kako vidite vašo klubsko boksarska prihodnost? “V klubu se sicer z boksom ukvarjamo najmanj časa, vendar smo odprti za sodelovanja in nova znanja. Pomembno je, da člani in starši v nas začutijo podporo v smislu razvoja športnika, ki se razvije v vrhunskega tekmovalca. V borilnih športih je discipliniran in strokoven pristop osnoven za resne osebnostne in športne dosežke. Moj cilj v boksu so Olimpijske igre s svojimi borci. Svoj program razvijam že skoraj tri desetletja in želim delati z vsemi, ki si želijo tudi uspeha na najvišjem nivoju. Zavedam se, da je potrebno strokovno podučiti lasten kader, ki bo mojo filozofijo prenesel na začetnike, ki se spoznavajo z osnovami borilnih veščin vse do prekaljenih borcev v ringu. Ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti najprej moji družini in vsem partnerjem, podpornikom ter sponzorjem, ki nam vsa ta leta delovanja stojijo ob strani, da lahko skupaj razvijamo kakovostno klubsko zgodbo borilnih veščin v Posavju.”

Kje lahko pridobimo več informacij o delovanju kluba in kje je možno kupiti Knjigo o boksu? Vse informacije o Fight Clubu Shony so zbrane na spletni strani, aktivni smo na socialnih omrežjih, knjigo pa je možno kupiti na specializiranih spletnih straneh za borilne športe Prideshop ali Budoshop.