Prvi so organizirali tekmo svetovnega pokala v Sloveniji

Boksarski klub Slovenske Konjice je uradno zaživel 13. maja 2015. Njegov ustanovitelj je nekdanji, boksar, trener in sodnik, Damjan Šel. Še istega leta so organizirali velik mednarodni boksarski turnir Grad Prix Slovenske Konjice. Primaren cilj kluba pa še vedno ostaja isti, ustvarjati mlade boksarje in jim čim bolj približati to plemenito veščino.

Želja po svoji boksarski šoli

Damjan je bil kot trener zelo uspešen že v boksarskem klubu Slovenka Bistrica, kjer so vzgojili kopico odličnih boksarjev in državnih prvakov. Ker je imel nekatere svoje zamisli, ob tem pa veliko željo po samostojnem ustvarjanju in delu, je leta 2015 tudi začel s treningi v svojem ringu. »Ko nekje dosežeš svoj limit, pa kljub temu vidiš, da bi lahko storil še več in preizkusil tudi povsem svoj način dela, te enostavno povleče v tako odločitev. Vedno sem si želel veliko delati z mladimi, jim pomagati, jih razumeti in iz njih napraviti pravega športnika in človeka. Prav iz tega razloga sem krenil po svoji poti in ni mi žal,« je za uvod povedal predsednik in trener Damjan Šel. V klubu pa že nastaja nova, mlada in željna boksa ekipa. »Kljub trenutno slabim časom za šport in športnike, smo nekako uspeli zadržati jedro in na nek način začenjamo znova, saj so zaradi Corone, nastale velike  posledice, tako za klube kot tekmovalce. Imamo kar ducat novih mladih boksarjev in samo upam, da te vadbe, ne bo potrebno zopet prekiniti. Prva tako so se vrnili tudi rekreativci, tako da je vzdušje ponovno na visokem nivoju,« dodaja Šel, ki je uspešen tudi na sodniški poti, saj ga pogosto  vabijo na mednarodne turnirje.

Zgodovinska prva tekma v Sloveniji pod okriljem AIBA/EUBC

Boksarski klub Slovenske Konjice se lahko pohvali tudi z zgodovinsko organizacijo prve tekme svetovnega pokala v Sloveniji. Leta 2017, pod okriljem mednarodne boksarske zveze AIBA/EUBC, ko je skupaj s Sport clubom M, Slovenija prvič dobila tekmo najvišjega ranga.  »Že v samem začetku, ko smo organizirali prvi mednarodni turnir Grand Prix Slovenske Konjice, ki je kasneje prerasel v tekmo svetovnega pokala, smo začeli sodelovati s Sport klubom M, ki nam je takoj omogočil sodelovanje s športno agencijo in blagovno znamko Sport & Art Group M, s katerimi smo takoj naredili kar nekaj korakov naprej. Že po dveh letih smo dobili prvo tekmo svetovnega pokala, nato pa je turnir s svetlobno hitrostjo krenil naprej,« nam razloži Damjan Šel. Konjičani so kar pet let zapored organizirali največji amaterski boksarski spektakel pri nas in trikrat zaporedoma gostili tekmo svetovnega pokala, vse do koronske pandemije, ko ni bilo več pogojev za izvedbo tekmovanja takšnega ranga. »Z boksarskim prijateljem Nanijem Matjašičem smo odpirali vrata in se uvrstili na boksarski zemljevid sveta. Seveda pa brez dobrega sodelovanja vseh akterjev v mestu, ne bi mogla nastati taka prireditev.  Še enkrat se je pokazalo, kako visoko lahko sežemo z združenimi močmi. Konjičani, tako Občina, kot tudi Zavod za šport, Radio Rogla, podjetja in ostali v mestu, ki so bili vključeni v organizacijo dogodka, si zato zaslužijo najvišjo oceno. Spremljevalni dogodki, povezani s kulturo, glasbo, umetnostjo in šolami, pa so še dodatno oplemenitili konjiški boksarski Grand Prix. Prav tako oba župana, na začetku Miran Gorinšek, nato pa Darko Ratajc, sta podprla ta športni dogodek.  Plemenita veščina ni samo boks, je mnogo več in prav je, da smo tej športni panogi na najlepši način in na široko odprli vrata za največje dosežke, « razloži predsednik kluba.

Leta 2019 je bila v Konjicah boksarska smetana

Udeleženci Grand Prixa 2019,  prišli iz 14 držav, na čelu z reprezentanco Rusije, Nemčije in Srbije, ter boksarji iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije, Monaka, Nizozemske, Švice, Grčije, Poljske, Češke, Ukrajine  in Slovenije. »Vsi so zelo zadovoljni zapuščali Slovenske Konjice. Tudi glavni delegat in supervisor mednarodne boksarske zveze EUBC, Sergej Berdnik iz Rusije, ni skoparil s pohvalami in nam kot odličnemu organizatorju v tem rangu tega tekmovanja zapisal najvišjo možno oceno – »excellent«. To pa je bil takrat že signal,  da bi  lahko dobili tudi 3-dnevni tunrir najvišje serije A, žal je vse skupaj prekinila ta pandemija,« razloži neumorni predsednik boksarskega kluiba iz Slovenskih Konjic.

V Konjicah so gostovale legende

Kako so se Konjičani trudili na svojem Grand Prixu, pričajo tudi izjav enekdanjih boksarskih legend, ki so v različnih funkcijah bili gosti tega boksarskega spektakla, ki smo si ga vsako leto klahko ogledali tudi pred malimi zasloni.  Nekdanji jugoslovanski boksarski šampion in dobitnik olimpijske kolajne Tadija Kačar se je poslovil iz Slovenskih Konjic in konjiškega boksarskega spektakla s temi besedami: »Spoštovani prijatelji, še enkrat se vam zahvaljujem za vso pozornost, pogoje in nepozabne trenutke, ki sem jih preživel v Slovenskih Konjicah. Turnir in borbe so bile odlične. Ambient, dvorana in gledalci v dvorani ter organizacija celotnega prireditve si zalužijo samo eno oceno: Odlično!« Podobne pohvale so podali tudi legendarni Azis Salihu in naš Dejan Zavec. V tem času so konjiški boksarski delavci in boksarji prejeli kopico priznanj in pohval za svoje delo ter gostovali po celi Evropi. Prav to pa je tisto, ki po eni strani ta mladi športni kolektiv še žene naprej. V upanju, da bomo kmalu videli najboljše boksarje ponovno v ringu Slovenskih Konjic.