Novi predsednik Boksarske zveze Slovenije je Robert Reher

Robert Reher je novoizvoljeni predsednik Boksarske zveze Slovenije. V prvi vrsti je oče, mož, trener in prijatelj. Je velik ljubitelj športa, za sabo pa ima že kar nekaj športne kilometrine, saj se je že kot otrok začel ukvarjati z različnimi športnimi panogami. Je velik ljubitelj motorjev, njegovi največji osebni športni uspehi pa so bili osvojeno 2. mesto na Evropskem prvenstvu Extreme Enduro in trikratni zaporedni prejem kristalnega globusa za športne uspehe Mestne občine Maribor. Med njegovimi športnimi strastmi se najde tudi potapljanje, je namreč potapljač z vsemi pridobljenimi licencami. 

Njegova ljubezen do boksa se je začela leta 2001, ko je boks začel trenirati pri Dejanu Zavcu, nato pa ga je pot pripeljala v Železničarski boksarski klub Maribor, kjer ob funkciji predsednika kluba skupaj s trenerjem Igorjem Rašićem svojim varovancem že vrsto let predstavljata avtoriteto, oporo, učitelja, mentorja in prijatelja. 

 

Reher je letos zaključil usposabljanje na Fakulteti za šport in postal trener boksa II. stopnje, prav tako pa si je zadal cilj, da še to leto opravi usposabljanje Aiba 1 star coach. Robert Reher je ciljno usmerjen mož,  ve kaj hoče in se zaveda, da je šport zdravilo za vse.

Kaj so vaši cilji sedaj, ko ste postali predsednik Boksarske zveze Slovenije?

 

Robert Reher: »S pričetkom mandata smo najprej določili 10 vrednot in prepričanj oziroma »zapovedi boksa«, ki jih bomo natisnili in razdelili trenerjem, da bodo te vrednote, izobešene v telovadnicah, vsakodnevno opozarjale tekmovalce, rekreativce, mimoidoče in trenerje, zakaj so v telovadnici in zakaj trenirajo boks. Ljudem želimo boks približati in se znebiti stereotipa, da je boks samo za divjake. Boks je plemenita veščina, pri kateri trenerji svoje varovance učimo zaupanja, samokontrole, reda in discipline, mentalne in fizične čvrstosti, ter samospoštovanja. Želimo, da se to dotakne vsakogar, predvsem pa tiste ljudi, ki iščejo svojo srečo, duševni mir in močno identiteto. Boks zdravi«. 

 

10 VREDNOT IN PREPRIČANJ: 

  1. BOKS zdravi telo, misli in srce,
  2. BOK čvrsti telo,
  3. BOKS spreminja agresijo v samokontrolo,
  4. BOKS krepi samozavest,
  5. BOKS =red in disciplina,
  6. BOKS spreminja slabe misli v dobre,
  7. BOKS rojeva spoštovanje do sebe in drugih,
  8. Z BOKSOM spodbujamo tiste, ki to najbolj potrebujejo,
  9. Ljudje v BOKSU smo družina,
  10. TRENER je 1. oseba, kjerkoli in kadarkoli.

 

Robert Reher še doda: »Slovenski boks želimo dvigniti na višji tekmovalni nivo. Osebno si želim, da se polnijo dvorane navdušenih mladih, polnih optimizma, ki jim boks poganja kri po žilah in preusmerja njihovo pozornost vstran od slabih navad (različne vrste zasvojenosti; digitalni mediji, alkohol, droge,…). Želim si, da smo ljudje vitalni, telesno in motorično sposobni, zdravi, mentalno in čustveno sproščeni, ter da dvignemo svoj imunski sistem in vsakodnevno krepimo samozavest. Vse to lahko dosežemo z boksom. Kar se tiče Boksarske zveze Slovenije so moji cilji zastavljeni visoko in to, kar si zadam, to se tudi potrudim doseči po svojih najboljših močeh. Prvi cilj je, da določimo sistem plač izobraženim kvalificiranim klubskim trenerjem in določimo sistem štipendiranja za reprezentančne boksarje, ki zastopajo Slovenijo po celem svetu. Želimo si vstopiti v stik z lokalnimi občinami in državo, ki bi nam lahko bila v pomoč pri iskanju rešitev glede prostorov (tj. dvoran in telovadnic), saj je neizkoriščenih veliko občinskih in državnih prostorov. Problematika boksa je namreč tudi ta, da za vadbo potrebuješ telovadnico, v kateri se trenira v vseh vremenskih razmerah, najemnine za telovadnice in prostore pa so zelo visoke, česar si marsikateri klub kljub želji in vnemi ne more privoščiti. Prav tako nameravamo spodbuditi Olimpijski komite, da zniža kriterije kategorizacij v boksu, saj bomo lahko le na ta način uspešnejši pri pridobivanju nepovratnih finančnih sredstev iz Javnega športnega sklada. Naš cilj je tudi pridobiti več sponzorjev, ki bodo prepoznali plemenitost in moč boksa, tisto moč, ki nas spreminja na bolje«.

Pomembni dosežki v prvih tednih dela

 

Robert Reher je ob svojih prvih tednih dela kot kot predsednik BZS dejal: »Moj mandat se je začel šele pred kratkim, vendar se lahko že pohvalimo z nekaj pomembnimi dosežki; pričakujemo nakazilo iz razpisa, ki ga finaliziramo po predhodnem predsedniku, v vrednosti 20.000 dolarjev. S pomočjo te finančne spodbude, ki jo bomo prejeli s strani AIBE, bomo slovenskim boksarskim klubom omogočili kvalitetnejše treniranje, saj bo telovadnice krasila novejša oprema. Prav tako pa smo lahko izredno ponosni na sodelovanje z Boksarsko zvezo Srbije na čelu s  predsednikom Nenadom Borovčaninom, s katerim smo stkali tesne prijateljske in poslovne vezi. Z zvezo smo sklenili dogovor o financiranju športnih priprav za slovenske boksarje, tako da imajo naši boksarji sedaj na voljo zastonj priprave v Srbiji za vsa 4 leta mojega mandata, vrednost le-teh pa se v obdobju štirih let ocenjuje na cca. 100.000€«. 

V imenu boksarske družine v Sloveniji bi se želeli zahvaliti dosedanjemu predsedniku Damjanu Habjancu za vse kar je storil v dobrobit slovenskega boksa v času svojega aktivnega delovanja, našemu novemu predsedniku, Robertu Reherju, pa bomo zaželeli vse najboljše pri uresničevanju začrtanih ciljev in da ime Slovenije ponesemo širom v svet z novimi in skupnimi boksarskimi uspehi.