Nova mariborska boksarska vizija izpod vznožja Pohorja

Mariborčan Goran Mlakar je vodja in glavni trener enega izmed novejših boksarskih klubov v Sloveniji. Maribor se ponaša z izjemno bogato boksarsko tradicijo, ki je bila tudi temelj za novo boksarsko zgodbo, ki se že sedmo leto odvija v mestni četrti Tabor, kjer se je volja posameznikov iz ideje odrazila v zelo spoštovan slovenski boksarski klub, ki s svojim delom dokazuje svojo dolgoročno usmerjeno vizijo v rekreativnem in tekmovalnem boksu.

Goran, ste gonilna sila boks kluba ob vznožju Pohorja, ki že sedmo leto deluje na področju mestne četrti Tabor v neposredni bližini športnega kompleksa Tabor, ki je dom številnih športnih društev. Kako vas je pot popeljala v svet boksa?

“Boks me je začel zanimati proti koncu osnovne šole, saj je v tistem času v ringu kraljeval moj boksarski idol Mike Tyson. Z njegovimi nepozabnimi dvoboji se je pričelo moje zanimanje sprva kot gledalec in takrat se še nisem zavedal kam me pelje moja športna pot. V svet boksa me je v kasnejših letih popeljal takratni selektor slovenske reprezentance in vrhunski trener g. Stanislav Milutinović. Pod njegovo taktirko sem treniral dobrih pet let. Najprej je šlo za osebne treninge, kasneje pa sem treniral s prijatelji boksarji, nekateri od njih so v tistih časih bokali za slovensko reprezentanco. Med njimi je bil tudi moj dober prijatelj Zlatko Žilarevič s katerim sem res veliko pretreniral. V letu 2012 sem tudi začel delati kot pomožni trener na ŽBK Maribor s trenerjem Igor Rašičem. Leta 2015 smo nato skupaj z Zlatkom Žilarevičem in Bojanom Božičem ustanovili Boks klub New Gym – Tabor Maribor in Zlatko je še danes predsednik našega kluba s katerim želimo skupaj pustiti pečat v slovenskem boksu.”

Kako ste prešli od ideje k realizaciji kluba?

 

“Klub se je v osnovi razvil čisto spontano. V bližini doma smo v najem vzeli telovadnico za lastno uporabo, ki pa jo še danes uporabljamo kot osrednji klubski prostor. Skupaj s prijatelji smo kupili štiri boksarske vreče, da malo skupaj potreniramo in tako se je začela odvijati naša nova boksarska zgodba v Mariboru. V roku naslednjih dveh mesecev so izrazili naši znanci in prijatelji zanimanje, da bi tudi oni trenirali z nami. Zaradi povečanja števila članov smo se nato odločili, da leta 2015 ustanovimo svoj klub in hitro za tem sem pod organizacijo BZS naredil mednarodno AIBA trenersko licenco. Pomembno vlogo pri klubu ima tudi g. Stanislav Milutinović, ki je bil kot izkušen trener, prijatelj ali svetovalec vedno pripravljen za sodelovanje in pomoč.”

Sedaj imate za sabo že kar nekaj let izkušenj s strokovnim vodenjem in organizacijo kluba.

 

“Zelo sem vesel, da v našem klubu prvo boksarsko znanje pridobivajo otroci, najstniki, ženske in moški. Januarja 2020 smo imeli že 62 aktivnih članov – rekreativcev. Pri nas izvajamo tudi številne individualne treninge s poslovneži, estradniki in številnimi, ki vidijo boks kot obliko intenzivnega treninga v Mariboru. V klubu imamo številne dobre tekmovalce, ki garajo za svoje uspehe v ringu. Trenerji vlagajo veliko truda v svoje varovance in ponosen sem, da rastemo skupaj. V klubu imamo precej mlajše populacije, delo z njimi je zelo zanimivo, saj sprejemajo znanje precej hitreje. Poudarek dajemo na osnove boksarske tehnike, ob treningu boksa jih učimo še lepega športnega vedenja in spoštovanja soljudi. V klubu veliko pozornosti polagamo na izobraževanje ter sodelovanje predvsem z boksarskimi klubi iz Slovenije. Največ sodelovanja imamo vzpostavljenega z BK Medilip Sankaku iz Celja, BK Fužinar iz Raven na Koroškem, BK Legionar iz Šmarja pri Jelšah, BK Ring iz Ptuja ter seveda s sosedi iz ŽBK Maribor. Osnovno sodelovanje je s klubi s področja Štajerske, seveda pa sodelujemo z vsemi ostalimi slovenskimi boksarskimi sredinami. Večino treningov kot trener zaenkrat oddelam sam, v veliko pomoč pa mi je naš aktivni boksar in trener Aleš Drevenšek. V kolikor ima kdo od bralcev željo, da se spozna z osnovami boksa v Podravju, pa nas lahko najdete na socialnem omrežju Facebook: NEW GYM TABOR ali nam piše na: newgym.tabor@gmail.com. Fizično pa smo prisotni v športnem parku Tabor v Mariboru zraven Železničarskega tenis kluba na Popovičevi ulici 10.”

Kakšno je vaše sodelovanje BZS in kako gledate na premierno leto Regionalne boksarske lige?

“Z delom BZS sem zadovoljen, boks pa se v Sloveniji razvija v pravo smer. Slovenska boksarska liga je pohvalno vedno bolje organizirana in tudi kvaliteta borb se dviguje. Kar se pa tiče Regionalne lige, pa je več kot odlično, saj se bo dodatno dvignila raven slovenskega boksa prav zaradi izkušenih nasprotnikov iz držav bivše Jugoslavije, ki so na zelo visokem nivoju. Verjamem, da bodo v prihodnje med boksarji v omenjeni ligi boksali tudi naši tekmovalci katerim stojimo vedno ob strani. Želim pa si, da bi v slovenskem boksu dosegli trenutek, da bi punce in fantje, ki kažejo potencial in dosegajo odlične rezultate bili sofinancirani s strani države, saj je skoraj nemogoče biti do 15. ure v službi in istočasno biti dober boksar.

Kakšno je sodelovanje z Mestno občino Maribor in na kak način se soočate s pridobivanjem potrebnih sredstev za delovanje kluba?

“Mestna občina Maribor razume boksa in nam preko razpisov pomaga z sofinanciranjem. V Mariboru imamo tudi veliko boksarskih klubov kar nakazuje, da je Maribor še vedno mesto, kjer ima boks pomembno mesto med številnimi športi. Naši pomembni sponzorji, ki nam stojijo ob strani so: Novogradnje Maribor, VBO digitalno zobozdravstvo, Sladoledi Stork ter Zobne ščetke Novacare. Vsem bi se ob tem trenutku tudi zahvalil za dolgoletno sodelovanje.”