Kranjski Bulldog v prihodnost z novim elanom

Sebastijan Novak je v letu 2014 ustanovil Boks klub Bulldog, ko se je odločil, da bo svoje bogato znanje in izkušnje iz ringa prenašal na nove generacije ter se ukvarjal s tekmovalnim in rekreativnim boksom. V zadnjih letih mu je veliko pomagal njegov nekdanji boksar Jure Žavbi, ki bo v prihodnje prevzel vodstvene in trenerske vajeti kot glavni trener v BK Bulldog in klubu dal nov zalet.

Boks ima v Kranju dolgoletno tradicijo. Slovenski ljubitelji boksa se spominjajo Sebastijana Novaka, šestkratnega državnega prvaka Slovenije in profesionalnega boksarja, ki je sodeloval s prepoznavnim kranjskim boksarskim trenerjem Dušanom Čavićem.

Jure Žavbi je Škofjeločan, ki je svojo mladost posvetil domačemu rokometnemu klubu, kjer je bil aktiven slabih 樂威壯
deset let. Kasneje se je vse bolj začel zanimati za boks, s katerim se je srečal v Kranju, v boksarski šoli Dušana Čavića, tam pa je bil aktiven tudi Sebastijan Novak, priljubljen kranjski boksar, ki je spisal zavidanja vredno boksarsko kariero. Kranj je kot športno mesto ponujal velik potencial za razvoj boksa na Gorenjskem, a mesto potrebuje izobraženo strokovno vodstvo, ki lahko znanje prenaša na vse generacije boksarjev. Pred dnevi je v Sloveniji v organizaciji Boksarske zveze Slovenije potekalo izobraževanje pod vodstvom AIBE, ki se ga je udeležil tudi Jure Žavbi, po Sebastijanu Novaku nova gonilna sila v klubu. Izobraževanje AIBA 1* je potekalo v Mariboru in ga je vodil Adam Kusior, na njem pa so bili prisotni tudi trenerji iz Avstrije in Nemčije.

“Zelo sem bil zadovoljen z izobraževanjem v Mariboru, to je zagotovo temelj za dobro delo in razvoj kluba BK Bulldog. Pridobljeno znanje bom lahko prenašal na vse rekreativce in tekmovalce v našem klubu, predvsem pa na naša letošnja državna boksarska prvaka. Maša Grahovac in Nik Ciperle Krušec sta plod dobrega dosedanjega dela v našem klubu in pri obeh se vidi napredek. V prihodnje bom sam najbolj vpet v klubsko delo, hkrati pa bom še vedno v stiku s Sebastijanom Novakom, ki se mu zahvaljujem za zaupanje in vsa skupna leta, ko je deloval tudi kot moj trener. Sam prihodnost vidim v povezovanju in pridobivanju znanja in lastnih izkušenj ob ringu. Naš klub veliko sodeluje s slovenskimi klubi, največ z ljubljanskimi, pogosto pa spariramo tudi z boksarskimi kolegi s Celovca,” je povedal Žavbi.

Trenutno aktivno išče nove klubske prostore. “V klubu trenutno trenira 45 rekreativcev in tekmovalcev. Vesel sem, da imamo v svojih vrstah veliko otrok in tudi predstavnic ženskega spola, ki v boksu najdejo svojo obliko aktivnega preživljanja časa. Še bolj pa me veseli, da delujemo brez kakršnegakoli oglaševanja, saj novi obrazi prihajajo v naš klub na podlagi priporočil. Ta so najpomembnejša in to tudi dokazuje, da se trudimo in delamo v pravi smeri. Trenutno iščemo primeren nov prostor v izmeri do 200 kvadratnih metrov, ki bo omogočal trening v ringu in funkcionalno vadbo. V slovenskem boksu se čuti, da je svetovna boksarska zveza AIBA s predsednikom Kremlevom vzela olimpijski boks zelo resno, prav tako pa dobro funkcionira tudi povezava s Slovensko boksarsko zvezo, kjer se Robert Reher zelo trudi za dobrobit slovenskega boksa. Zavedam se, da so pred nami številni organizacijski izzivi in številni kompromisi, ki nam bodo olajšali delovanje kluba in zveze v prihodnje,” je dodal Jure Žavbi.

Gostovanje pri zagrebških Vitezih

Pretekli konec tedna so se naši boksarji v Regionalni boksarski ligi v dvorani zagrebškega boksarskega centra na Velesejmu ponovno pomerili s kolegi iz Hrvaške in morali z rezultatom 16:4 priznati premoč Hrvatom. V slovenskih barvah so tokrat nastopili: Mohammad Dawood Rezai, Tadej Černoga, Aleš Drevenšek, Edin Sejdinović, Dejan Leburić, Luka Rašić, David Forster in Sadik Gashi. Slast zmage v ringu na slovenski strani je tokrat okusil le Tadej Černoga. Vsi drugi so se hrabro borili, vendar žal brez končnega uspeha. Kljub vsemu je bil trenerski štab zadovoljen, saj so vsi borci pokazali dobre borbe in pridobili dragocene izkušnje.