Intervju z najboljšim boksarjem sezone

Prvi pogovor za Boksarsko zvezo Slovenije smo opravili z najboljšim boksarjem v tej sezoni, Štajercem Denisom Lazarjem. V Sloveniji je dvakrat osvojil Zlato rokavico, pokal za najboljšega borca z Grand Prix-a Slovenske Konjice, večkrat tudi naslov državnega prvaka.

Denis najprej čestitke za osvojitev državnega prvaka in hkrati za nagrado naj boksarja sezone. Si zadovoljen z letošnjo sezono?

Za nami je še ena težka in zanimiva sezona. Iz sezone v sezono je težje, saj je vsak od nas iz sezone v sezono bolj pripravljen, izkušenejši kar se potem pozna v samem tekmovanju. S tem se dviguje kvaliteta slovenskega boksa in vsi ki smo vpleteni v to moramo stremeti k temu, da  dvignemo ta nivo čim višje. Kar se same sezone tiče, sem absolutno zadovoljen, bila je več kot odlična. Zraven državnega prvaka sem osvojil še naslov najboljšega boksarja lige. Lahko sem srečen, da se vse skupaj tako izteka. Izgubil sem nazadnje novembra lani, kar sigurno kaže na trdo in dobro delo, tako pri meni kot znotraj kluba.

Omenil si tvoj klub, Ring iz Ptuja, kako si zadovoljen s pogoji in treningi?

Vsekakor gredo zasluge tudi mojem klubu BK Ring Ptuj, ki mi že več ko šest let ponuja dobre pogoje za trening. Treniram vsaki dan razen za vikende, saj imamo takrat običajno kakšna tekmovanja. Energija v samem klubu je odlična že od samega začetka, tako da grem  že zaradi tega z veseljem na trening. Z mano delata Ivan Pučko mlajši ter Ivan Pučko. Glede treningov se vedno dopolnjujeta eden drugega, zato je tudi večja možnost za boljše boksarje v samem klubu. Nesebično mi pa tudi priskoči na pomoč Bojan Skok, s katerim nabirava kondicijo, moč in vzdržljivost, posebej ko se pripravljam za večja tekmovanja.

V zadnjem ligaškem nastopu si dobil neprijetno poškodbo arkade, a kljub temu dodelal državno prvenstvo rutinirano. Tvoj pogled nazaj na april in borbe v Termah?

Res je, sliši se mogoče grdo, ampak ko si v ringu je to malenkost, ki jo v bistvu skorajda ne opaziš, dokler te sodnik ne prekine. Časa za neko daljšo sanacijo poškodbe ni bilo, tako da  sem tri dni od šivanja v bistvu že treniral. Bližalo se je državno prvenstvo in morali smo se pripraviti ne glede na vse.

Filip Džeba / www.preparatio.si

Spomin nazaj na samo državno prvenstvo, kako se ti je zdelo vse skupaj v Termah Olimia?

Državno prvenstvo nas je pričakalo z odlično organizacijo. Organizacijo tekmovanja bi zelo pohvalil. Sama lokacija in izvedba državnega prvenstva sta bili odlični. Imeli smo vse pogoje, da se odlično odrežemo. Super se mi je zdelo to da smo imeli dvorano v neposredni bližini naših sob, tako da borci nismo imeli skrbi glede prevoza. Terme Olimia so se izkazale kot odličen gostitelj.

Boriš se v članski kategoriji do 81kg.

Srednje-težka kategorija je pri nas znana kot zelo pestra kategorija.  Bilo bi dobro da bi še kakšen dober borec ali dva bila prisotna pri vseh tekmovanjih. To bi dobro vplivalo na vse borce ki se borimo v tej kategoriji, sicer pa morem povedati, da je moja konkurenca zelo trda. Nikoli ne veš kaj te čaka ko prideš v ring. Borci se kar dobro poznamo med sabo. Vemo za večino minusov in plusov in to je tisto kar dodaja naboj pred borbami. Vedno je nova izkušnja.

Za sabo imaš že 70 uradnih borb, če prištejemo še razne odprte sparinge jih je že čez 100. Koliko borb je bilo v tujini?

V tujini je zagotovo bilo kakšnih 30 borb.

Katera ti je ostala najbolj v spominu?

Najbolj mi je ostal v spominu nasprotnik iz prvih evropskih iger, Cem Karlidag. To pa zato ker sem proti njemu zgubil že v prvem krogu in imel eno od najslabših borb nasploh.

Lani si nastopal na Evropskem prvenstvu v Ukrajini?

Na evropskih prvenstvih je tako, da lahko reprezentance pošljejo koga želijo in ni kvalifikacij. Običajno so vsi borci vrhunsko pripravljeni, ampak vedno obstaja možnost, da zaradi ne kvalifikacij pride kakšen nepripravljen ali pa mogoče slabši boksar. Ko boksamo v tujini, je vedno zelo težko, naj bo to evropsko ali kakšno drugo tekmovanje. Drugače je ko se zavedaš, da je tekmovanje večjega pomena in da si nekje kjer še nisi nikoli bil. Vedno obstaja neki strah, kaj pa če danes nebo šlo. Moram povedati, da imam zmage in poraze iz večjih tekmovanj in da od tekmovanja do tekmovanje vidim, da napredujem, kar je vsekakor dobrodošlo.

Če se vrneva nazaj, v domači ring, kako komentiraš SBL (Slovensko boksarsko ligo)?

SBL je odlična zadeva. Borci se udeležujemo kvalitetnih borb, hkrati pa Zveza s pomočjo Šport TV skrbi za promocijo in prepoznavnost boksa v Sloveniji. Iz leta v leto je vse skupaj na višjem nivoju. Tako mi »stari« boksarji kot novinci lahko dosti odnesemo od lige.

Katera borba ti je na slovenskih tleh bila najtežja ali po tvojem občutku najboljša?

Najboljša borba letos mi je bila finalna borba  državnega prvenstva proti Luki Mejaču. Oba sva res dala vse od sebe in pokazala pravo borbo.

Letos so na zvezi dodali še Slovenia Open. Tvoja pričakovanja in komentar na dodatni boksarski dogodek v Sloveniji.

Še ena odlična zadeva, ki se je loteva Zveza. Domači boksarji imamo priložnost za dokazovanje in nove izkušnje. Bomo videli kako bo izpadel prvi turnir, verjamem pa, da bo ponovno odlična organizacija.

Kakšni so tvoji načrti za naprej, po Slovenia Open?

Po turnirju se začnemo pripravljat za mediteranske igre, ki bodo junija v Španiji. Ne glede na rezultat gremo pozitivno proti tem igram z željo po medalji.

Videli smo te za prvomajske počitnice na slovenski obali, si se spočil ?

Tako je, kadar le lahko, kadar mi čas dopušča rada greva z dekletom kam na »lepše«. Pred prvomajskimi prazniki sva si vzela nekaj dni prosto in jih preživela na naši obali. Absolutno se to priporoča po več težkih borbah in napetih urnikih, kot sem jih imel zadnjih nekaj mesecev. Oba uživava, ko lahko čas preživiva skupaj brez nekega tempa in stresa. Takšni krajši oddihi bodo ostali stalnica, to zagotovo.

Denis hvala, se vidimo ponovno v Termah.

Filip Džeba / www.preparatio.si