Intervju: Matevž Levstek Ali

Celjski trener Matevž Levstek Ali je skupaj s svojim boksarskim klubom Medilip Sankaku Celje bil eden od odgovornejših, da je letošnje državno prvenstvo potekalo na visokem nivoju. O nedavnem dogajanju v Podčetrtku, celjskem klubu in planih za naprej preberite v pogovoru za Boksarsku zvezo Slovenije.

Matevž, najprej kako si zadovoljen z borbami na državnem prvenstvu?
Borbe so bile na najvišjem možnem nivoju, saj so se srečali nekateri najboljši slovenski boksarji. Zaradi elektronskega žreba, je bilo veliko “final” že pred finalom, v nekaterih kategorijah so se favoriti srečali že v polfinalih.
 Isto velja za letošnje sodnike, ki so prišli iz Hrvaške in Italije?

Sodniki so pokazali svojo profesionalnost in borbe odsodili na najvišjem nivoju.

Letos ste, oziroma klub BK Medilip Sankaku Celje skupaj z Zvezo poskrbel za izjemen odziv vseh sodelujočih.

V sodelovanju z Boksarsko zvezo Slovenije, športno agencijo Preparatio, Terme Olimia in občino Podčetrtek organizirali državno prvenstvo na najvišji ravni državnih prvenstev Slovenije v boksu doslej. To je pokazal tudi odziv klubov, njihovih trenerjev, tekmovalcev, sodnikov, vodstvenega štaba turnirja in predsednika zveze, na kar smo še posebej ponosni in upamo, da nam bo organizacija zaupana tudi naslednje leto.

Zadnji finalni dan se je dvorana praktično napolnila, kako gledaš na interes in odziv boksa? Raste popularnost ?

Popularnost boksa v Sloveniji vsekakor raste, to se vidi v povečanem številu boksarjev v slovenski boksarski ligi (SBL), udeležbe kvalitetnih boksarjev na državnem prvenstvu in ustanavljanju novih klubov po vsej Sloveniji. Število novih klubov iz leta v leto raste, s tem tudi število in kvaliteta boksarjev.

Filip Džeba / www.preparatio.si

Vse dni smo lahko spremljali zanimive borbe, veliko odzivov so pobrali tudi mladi borci, kako gledaš na njih in kako si bil zadovoljen s svojim fanti?

Boksar se mora začeti kaliti v mladih letih, da lahko kasneje konkurira med člani. V našem mladem klubu smo začeli s fanti, ki so šele vstopili v srednjo šolo, počasi bodo prestopili med člane, za naslednjo sezono pa imamo že nekaj mlajših fantov iz osnovne šole. Dva naša najmlajša sta med kadeti osvojila naslov državnih prvakov, v mladinski kategoriji, se nam kljub pričakovanju, žal ni izšlo najbolje. Pestile so nas poškodbe, ki so se potem pokazale na tekmi, predvsem v finalni borbi do 64 kilogramov. So pa si fantje “nabrali” dobre izkušnje za nastop med člani naslednje leto.

Kakšni so plani v Celju za v bodoče ?

Maja nas čaka Slovenia Open v Boksu, katerega se bodo udeležili vsi štirje nastopajoči na državnem prvenstvu, čez poletje pripraviti našo mlado ekipo, ki jo čaka nastop v Slovenski boksarski ligi 2018/2019. Septembra organiziramo drugi POKAL Medilip Sankaku Celje 2018, to je prva preizkušnja za boksarje pred nastopom na ligi. Letos bo Pokal mednarodni, saj se nam bodo pridružili sosedje iz Hrvaške, Italije in Avstrije.

Za konec, na istem mestu, čez mesec dni nas čaka Slovenia Open 2018, kaj lahko tam pričakujemo?

Na Slovenia Open 2018 bomo videli zelo kvalitetne boksarje, saj so udeležbo potrdile nekatere najboljše evropske “boksarske” države, med njimi tudi Rusi. Pričakujemo veliko udeležbo vseh starostnih in težnostnih kategorij. Pričakujemo, da bosta Boksarska zveza Slovenije in Preparatio Sport organizirala na najvišjem možnem nivoju, kot je značilo za AIBA turnirje. Državno prvenstvo je bilo uvertura v Slovenia Open in pričakujemo slovenske boksarje v čim večjem številu.
Matevžu se zahvaljujemo se čas in odgovore. Pohvale za trud in organizacijo v Podčetrtku, kjer se kmalu ponovno srečamo.