Celjski trikotnik uspešnih povezovanj, znanja in izkušenj

Beseda Sankaku v japonskem jeziku pomeni trikotnik in zaradi tega bi lahko sklepali, da gre po izjemni športni zgodbi Judo kluba Z’dežele Sankaku Celje za novo in zanimivo povezavo treh ključnih ljudi celjskega boksarskega kluba Medilip Sankaku Celje. Ustvarja se povezovalna športna energija treh vizionarjev, ki verjamejo v skupni boksarski cilj ustvarjanja zmagovalcev v ringu. Svoje znanje so  v novo celoto združili svetovno priznani “olimpijski zlatar” s področja juda, Marjan Fabjan, boksarski trener in organizator s področja športnega turizma Matevž Levstek Ali ter uspešen poslovnež Gregor Lipovšek, direktor podjetja Medilip ter predsednik BK Medilip Sankaku Celje. Pogovarjali smo se z Matevžem Levstekom Alijem, nekdanjim kickboksarjem in boksarjem pri Ivanu Pučku, ki sedaj deluje kot glavni trener v zelo uspešnem celjskem klubu.

 

Matevž Levstek Ali in Marjan Fabjan v Podčetrtku. Foto: Arhiv BK Medilip Sankaku Celje

 

Delujete kot izjemno zanimiva kombinacija treh oseb, ki jasno ve kaj hoče in se medsebojno zelo dobro dopolnjuje.

“Res je! Meni je v veliko veselje in v čast, da sem lahko del te ekipe, ki deluje od leta 2015, ko smo se združili kot somišljeniki v knežjem mestu. Marjan Fabjan je izjemen človek, učitelj in strokovnjak od katerega črpamo voljo in znanje. Številni izjemni rezultati slovenskega juda prihajajo ravno iz vrst Marjana Fabjana. Dela na svojstven način, ki daje nekaj več. Verjetno je zelo potreben njegov znameniti recept “delaj in bodi tiho” v svetu športa, saj je vrhunski rezultat odvisen od različnih faktorjev. Marjan daje našemu klubu izjemno dodano vrednost in vedno znova se moji varovanci srečujejo z njegovimi treningi v različnih fazah treninga pred borbami. Vse skupaj pa smiselno povezuje naš predsednik Gregor Lipovšek, nekdanji celjski judoist in glavni sponzor našega kluba. Podjetje Medilip katerega lastnik je naš predsednik Gregor Lipovšek nam nudi izjemne pogoje za trening v naši telovadnici Medilip. Sam delujem kot glavni trener, kjer s svojo ekipo delamo na tekmovalnem vidiku, v veliki meri pa se posvečam tudi organizaciji tekmovalnih boksarskih dogodkov, ki so bili v Podčetrtku. Vsi skupaj pa se trudimo, da tvorno sodelujemo na tekmovalnem in organizacijskem vidiku v BK Medilip Sankaku Celje. Verjamem tudi, da je vsem iz našega kluba skupaj v ponos, da lahko trenirajo fizično pripravljenost in moč  skupaj z olimpijskimi prvakinjami iz juda in legendarnim Marjanom Fabjanom.”

 

BK Medilip Sankaku Celje z glavnim trenerjem Matevžem Levstekom Alijem in Gregorjem Lipovškom, predsednikom kluba in glavnim sponzorjem. Foto: Arhiv BK Medilip Sankaku Celje

 

V minulem obdobju ste nanizali številne odlične rezultate. Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

“Trdo in strokovno delo se pokaže v ringu. Ponosen sem na minulo delo, ki pa nam daje energijo za prihodnost. Dosegli smo pomembne rezultate in vesel sem napredka svojih varovancev. Pred dnevi smo se vrnili iz Beograda, kjer je bil boksarski mladinski turnir Zlatna rukavica 2021, kjer je naš Florjan Begaj dosegel odlično 3. mesto v kategoriji do 75 kilogramov. V letu 2019 je Florjan dosegel odlično 5. mesto na EP v Budvi in postal tudi slovenski državni prvak v omenjeni kategoriji. Na zadnjem DP smo tekmovali s petimi tekmovalci in dosegli ker pet zlatih kolajn. Imamo manjšo ampak dobro tekmovalno skupino pred katero je svetla prihodnost. Dosedanje delo se bo pokazalo v naslednjih letih, kjer pričakujemo odmevnejše rezultate tudi v članski konkurenci. Dolgoročno se spogledujemo tudi, da z našo ekipo in pravimi amaterskimi dvoboji nadgradimo tudi skok v profesionalni boks. Zavedamo pa se, da je do tega trenutka še dolga pot. V ta svet želimo poslati samo pr樂威壯
ave in vrhunsko pripravljene boksarje.”

Kako se v svetu boksa znajde vaš 9-letni sin Gal, ki že pet let pridno trenira pod okriljem svojega očeta, ki ima zelo zanimiv priimek Ali.

“Vsi si mislijo, da je Ali moj vzdevek! Hehe Moj oče je Jordanec in zaradi tega je priimek Ali, mama pa prava Štajerka. Sebe pa sem Mariborčan in Štajerc, ki živim in ustvarjam v Celju, kjer sem si ustvaril družino. Sin Gal trenira z nami že pet let in je moja dodatna motivacija. Verjamem, da mu bodo boksarske vrednote zelo koristile v življenju. V kolikor pa ga življenje ponese bolj konkretno v svet boksa, pa bom seveda zelo vesel in ponosen.”

 

Matevž Levstek Ali in Florjan Begaj v Beogradu na turnirju Zlatna rukavica 2021. Foto: Arhiv BK Medilip Sankaku Celje

 

Kako delujete na trenerskem in tekmovalnem področju ter kakšen je odnos do Boksarske zveze Slovenije, ki se po zadnjih dogodkih v Srbiji pridružuje Regionalni klubski boksarski ligi?

Pri nas veliko treniramo z otroci in predvsem z mladino na tekmovalnem nivoju pod imenom Boxing Team Sankaku, imamo pa tudi rekreativne vsebine. Pomembno je, da imamo maksimalno podporo staršev. Trenutno imamo 40 članov, ki trenirajo v naši telovadnici Medilip. Veliko mi pri vseh aktivnostih pomaga moj pomožni trener Miha Jost, ki je tudi v procesu pridobivanja licence za boksarskega sodnika. Izjemno pomembno je, da imamo dobre domače sodnike in tukaj se trenutno vlaga veliko energije tudi v BZS.

Regionalno ligo zelo pozdravljam in sem vesel, da je prišlo do tega pomembnega sodelovanja, ki bo koristilo vsem tekmovalcem, zvezam in boksu kot športni panogi. Zaenkrat v našem klubu še ne bomo sodelovali, ker imamo zelo mlade tekmovalce, kasneje pa se vidimo zraven.  Pomembno je, da imamo sedaj selektorja Vlatka Nikolova na BZS, ki bo skupaj z nami, ki delamo v klubih prišel do najboljšega izbora vrhunsko pripravljenih boksark in boksarjev na reprezentančnem nivoju. Pomembna so domača in tuja sodelovanja. V našem klubu redno sodelujemo s kluboma iz Rijeke in Zadra, smo pa sedaj v Srbiji navezali stike z vsemi ostalimi trenerji iz bivše Jugoslavije, ki si želijo  sodelovanja. V Sloveniji  sodelujem z vsemi klubi, veliko pa smo v stiku tudi s sosednjim boksarskim klubom Intercom iz Celja, kjer smo v odličnih odnosih s Sašom Pučkom.

 

Boksarji BK Medilip Sankaku Celje: Elyes Florent Samba, Dorian Zymeri, Gal Levstek, Florjan Begaj in Mirvad Šerifović. Foto: Arhiv BK Medilip Sankaku Celje

 

Matevž, poznamo vas kot zelo uspešnega prodajnika in organizatorja s področja športnega turizma. V Podčetrtku ste se veliko ukvarjali z različnimi športi na področju tekmovanj in organizacije priprav vrhunskih športnih ekip. Podčetrtek je v zadnjem obdobju pogosto priljubljena boksarska destinacija.

“Res je, v športni dvorani v Podčetrtku imamo odlične pogoje za boksarske dogodke. Skupaj z BZS in našim klubom smo organizirali državna prvenstva, mednarodni boksarski turnir Slovenia Open, vsako leto kar v dveh terminih organiziramo boksarski sparing kamp, kjer se zbere vsaj 100 boksark in boksarjev. Dokazali smo, da smo dober organizacijski tim v sodelovanju z gostitelji v Podčetrtku in Boksarsko zvezo Slovenije.

Sam pa že lep čas delujem na organizaciji športnih dogodkov in imeli smo jih res  veliko iz različnih športnih panog. Slovenija je raj za organizacijo športnih priprav in dogodkov, saj smo sodelovali s košarkarji, rokometaši, nogometaši, tenisači,… ki se vedno znova radi vračajo v Slovenijo. Zelo lepo je videti, ko se celotni termalni in hotelski kompleksi zapolnijo z zadovoljnimi športnimi ekipami, kjer vrhunski športniki potrebujejo vrhunsko storitev in ki prihajajo iz vsega sveta. Tudi v prihodnje bom vlagal veliko svojega časa in energije v smer športnega turizma, ker me to veseli in izpolnjuje.”

 

Foto: Arhiv BK Medilip Sankaku Celje