Boksarsko življenje pod Kamniško-Savinjskimi Alpami

Boštjan Veinhandl, vodja in glavni trener v Boksarskem klubu Hayat se je z borilnimi veščinami spoznal že v mladosti. Svojo celotno poklicno pot je preživel v Policiji, med borilnimi veščinami so mu najbolj priljubljene Ju-jitsu, judo in boks. Boks je treniral v ljubljanskem klubu Obeliks pri Mladenu Frljiću, svoje znanje je z leti nadgrajeval z izobraževanji, kjer je pridobil trenersko AIBA licenco. Kasneje se je odločil za svojo klubsko zgodbo in najprej  ustanovil Društvo borilnih veščin Komenda s sekcijo boksa, kjer je poudarek na judu. Kasneje pa je  sledila odločitev za ponovno vzpostavitev boksa v Kamniku z Boksarskim klubom Hayat.
Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat

 

 

 

 

 

 

V Kamniku so pred dvajset leti imeli svojo boksarsko sekcijo v povezavi z Janezom Galetom, ki pa je pred leti prenehala z delovanjem. Kaj je botrovalo odločitvi za nov boksarski klub izpod Kamniško-Savinjskih Alp?

“V največji meri je na to vplivalo, da smo se z družino preselili v Komendo. Sam sem bil vedno aktiven v borilnih veščinah in zato sem se odločil najprej za ustanovitev Društva borilnih veščin Komenda s sekcijo boksa, kasneje pa se je pokazala velika želja s strani prijateljev in boksa željnih rekreativcev, da se na kamniškem področju ponovno bolj resno začne z rekreativno in kasneje še s tekmovalno obliko boksa v obliki društva. Tako je leta 2014 nastal Boksarski klub Hayat. Pridružili smo se Boksarski zvezi Slovenije in se smelo lotili boksarskega projekta. Redno se udeležujemo tekmovanj, boksarskih revij in priprav v okviru BZS in partnerskih klubov. Ker v Kamniku nismo našli ustreznega prostora z ringom, smo se leta 2018 preselili v zelo primerne nove prostore v PGD Moste – Komenda. Sedaj imamo že toliko zapolnjenih terminov v Centru Hayat z rekreativnimi boksarskimi vsebinami za ženske in moške ter tekmovalnimi treningi boksa, da smo edini najemnik prostora z ringom in boksarskimi vrečami.”

 

Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat

 

Vaš klub ima zelo zanimiv naziv. Kaj pomeni beseda Hayat in od kod izvira?

“Beseda Hayat v arabskem svetu pomeni življenje, Haya pa je tudi ime moje hčerke, ki ima arabske korenine in v prevodu pomeni Živa. Zelo sem ponosen na njo, ker se tudi sama zelo resno ukvarja z judom in boksom. Zaenkrat je aktivna v obeh športih, čas pa bo pokazal v katerega se bo usmerila v prihodnje.”

 

Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat

 

Boksarski klub Hayat je eden izmed najmlajših v Sloveniji, dokazali pa ste, da ste z mladimi boksarkami in boksarji naredili prave korake ter osvojili že zavidljive rezultate.

“Res je, da smo med mlajšimi, lahko pa smo zelo zadovoljni s strokovnim delom v Centru Hayat z našo trenersko ekipo, ki jo sestavlja Katarina Kumer, Njegoš Čirović in Alen Kušlaković. Na DP v boksu leta 2019 v Mariboru smo tekmovali s sedmimi tekmovalci in prejeli kar šest kolajn. Zlate kolajne so osvojili: Aleksandar Bojić, Haya Veinhandl Obaid, Alen Flerin, Lara Marie Kern in Katarina Kumer. Srebro je osvojil Erik Maj Prešeren, Karlo Ernest Zupančič pa je bil četrti. Zelo smo bili zadovoljni z vsemi, uspeh pa nam daje motivacijo za prihodnost. Bili smo tudi zelo aktivni med ukrepi za zajezitev koronavirusa in smo prirejali skupinsko Online vadbo, da bomo lahko čimprej ponovno v želeni fizični pripravljenosti na nove izzive v ringu.”

 

Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat

 

 

Sami ste že 27 let zaposleni v Policiji, trenutno delate v skupini za tiralice in nadzor. Verjetno ste svoje bogato znanje borilnih veščin pogosto uporabili na terenu?

“Delo policista je zahtevno in pogosto se policistke in policisti znajdemo v nevarnih situacijah. Tekom šolanja sem se najbolj pogosto srečeval s samoobrambo in Ju-jitsum. Vedno znova pa inštruktorji povabijo tudi mojstre drugih borilnih veščin, da lahko udeleženci pridobijo nova znanja v obliki strokovnega posredovanja na terenu. Osebno bi si želel tudi več vsebin iz procesa boksarskega treninga tudi v Modri družini.”

 

Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat

 

 

Veliko delate z rekreativci. Glede na to, da je v Komendi zelo velika poslovna cona, ste sodelovali  kaj s podjetniki na področju treninga boksa?

“Imeli smo ženske in moške posameznike iz podjetniških vod, ki so prišli na trening boksa pred službo ob šesti uri zjutraj ali smo opravili individualni trening po dogovoru. Komenda ima resnično čudovito Poslovno cono. Mogoče pa v prihodnje, ko bomo postali večja ekipa, postanemo tudi s Centrom Hayat del uspešne Poslovne cone Komenda. Pomembno je za podjetnike in ljudi v številnih podjetjih, da se sprostijo v treningu in naredijo nekaj za telo in duha, saj bodo na tak način še uspešnejši v svojih poslovnih zgodbah.”

 

Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat

 

Za prihodnost boksa v vašem Športno rekreacijskem centru Hayat v Mostah pri Komendi se zaradi številnih boksarjev ni treba bati?

“Vsekakor ne, ker že sedaj imamo po nekaj letih dobrega in strokovnega dela skoraj sto članov, od tega celo 30 ženskih predstavnic, ki marljivo trenirajo v naših čudovitih prostorih, kjer smo v letu 2018 imeli tudi slavnostno otvoritev in boksarski dogodek, kjer so sodelovali naši boksarski partnerski klubi. Pogosto se udeležujemo promocijskih akcij v kamniški Qlandiji ter poletnem festivali Kamfestu, kjer smo deležni številnih pogledov s strani športa in rekreacije željnih ljudi. Najbolj zabavne so animacijske borbe z boksarskimi rokavicami velikankami, kjer je prisotno veliko smeha. Sodelujemo s številnimi športnimi društvi iz okolice med Kamnikom, Domžalami in Trzinom, ki pridejo k nam na dopolnitev svojega treninga. Pred kratkim smo imeli na treningu boksa nogometašice iz ŽNK Radomlje, ki so uživale ob potenju v klubskih prostorih. V prihodnje pa pripravljamo boksarsko vadbo tudi z preostalimi selekcijami NK Radomlje. Veliko dela v prihodnje bo posvečenega obisku in promociji boksa osnovnih šol, da osnovnošolcem prikažemo boks skozi igro in jim predstavimo elementarne dele boksarskega treninga. Številni športniki,  ki končajo svojo resno športno pot se nam zelo radi pridružijo v rekreativni obliki boksa, da ohranjajo svojo športno formo z intenzivnimi vodenimi treningi. V Boksarskem klubu Hayat in Društvu borilnih veščin Komenda nas zagotovo čaka svetla prihodnost na rekreativnem in tekmovalnem področju.”

 

Foto: Aleš Anžič – Ench Pro, arhiv BK Hayat