Boksarski klub iz osrčja mariborske industrije

Primestna četrt Tezno je predel Maribora, ki je zgodovinsko povezan z industrijo. Podjetja kot so TAM, Metalna ter številna druga že desetletja pišejo zgodbe. Na področju Tezna, v športni dvorani Tehniškega šolskega centra v neposredni bližini uspešne Poslovne cone Tezno od leta 1992 obstaja tudi boksarski klub Tezno Maribor. Idejni vodja, predsednik in  glavni trener kluba je Darko Šerbinek, znan mariborski boksar, ki že skoraj tri desetletja zelo uspešno prenaša svoje boksarsko znanje na mlade boksarske in boksarje ter številne rekreativce. Njegova jeklena volja, strokovnost in ljubezen do boksa so osnova za uspešno delovanje kluba, ki se uspešno loteva novih boksarskih izzivov.

Gospod Šerbinek, naslednje leto vas čaka 30. obletnica kluba. Kako gledate kot uspešen boksar in boksarski trener na svoje boksarsko poslanstvo?

“Trenutno smo v procesu oživljanja boksa po težkem zadnjem obdobju povezanim s pandemijo, ki je na naš klub vplival zelo negativno. Naš dom je v športni dvorani Tehniškega šolskega centra Maribor in večina časa je bil zaprt, kar je posledično vplivalo tudi na naš proces treninga. Kljub vsemu pa gledamo zelo pozitivno v prihodnost in se veselimo novih izzivov z našimi mladimi boksarkami in boksarji. Maribor je tudi boksarsko mesto in ljudje ga imajo radi. Naše delo je opaženo predvsem na področju Tezna, veliko pa smo aktivni tudi v sosednji občini Miklavž od koder prihajajo številni tekmovalni in rekreativni boksarji. Imamo kar nekaj kvalitetnega boksarskega potenciala, ki ga bomo v prihodnje še nadgrajevali. Pomembno je, da imamo dovolj boksarskih dvobojev, da dobi trening tudi pomen in da se lahko dobro delo in garanje prikaže tudi v ringu. Sam se rad izobražujem, ker brez osvojenih trenerskih novosti si je težko predstavljati izvedbo kvalitetnega treninga. Pridobljena AIBA mednarodna boksarska trenerska licenca je dobra osnova, nenehno spremljanje boksa pa nam daje nova znanja, ki jih prenašamo na mlade tekmovalce, ki so željni dokazovanja doma in v tujini. Zelo radi se povezujemo z boksarskimi klubi predvsem iz Ptuja in Slovenskih Konjic in se medsebojno obiskujemo v času sparingov. Z družino Pučko iz Ptuja ter z Damjanom Šelom iz Slovenskih Konjic odlično sodelujemo in veselim se naslednjih skupnih projektov na področju Štajerske in Slovenske boksarske zveze. Vse aktivnosti so pomembne, da smo čimbolj aktivni in da pridobivamo na kilometrini v ringu. V preteklosti je naš klub veliko sodeloval z graškim boksarskim klubom na področju Avstrije in s številnimi madžarskimi. Predvsem s sosednjimi Madžari imamo zelo pristne odnose, kar je tudi odraz številnih boksarskih organizacij z njimi v Mariboru ali gostovanj na njihovih boksarskih revijah.”

Sami ste bili uspešen mariborski boksar, ki je kar 18 let boksal za ŽBK Maribor. Kako gledate na sedanje generacije in razvoj boksa v Sloveniji?

Sam sem imel več kot 100 borb v dobrih osemnajstih letih. Zadovoljen sem s svojo boksarsko potjo, ki se je zaključila leta 1993 na poslovilnem dvoboju z Lahom iz Slovenske Bistrice. Ponosen sem, da sem bil del ekipe ŽBK, ki je s svojimi vzponi in padci klub, ki pa je bil osnova za vse ostale mariborske klube, ki se podpiramo. Kljub vsemu pa bi si želel v boksu več povezovanja in realnih pričakovanj ter predvsem korektnega sojenja. Tukaj je pomembno, da se ne dela krivica, saj lahko zelo hitro izgubimo mlade in talentirane ljudi zaradi subjektivnih odločitev. Pomembno je, da vsak, ki se pripravlja na dvoboj, le-tega tudi aktivno realizira. Pogosto se dogaja, da prijavimo določeno število tekmovalcev, dvoboje pa jih ima le polovica zaradi sistema dodeljevanja nasprotnikov v ringu. To so zadeve, ki se dogajajo in so pogosto razlog za slabo voljo. Odlično je da smo v Sloveniji postali del Regionalne lige, vendar ne smemo zapostavljati vsega ostalega boksa. Poudarek moramo dajati predvsem mladini, ki dokazuje da lahko parira svojim sovrstnikom iz tujine. Finance so žal vedno ovira, ki nam onemogočajo več gostovanj in organizacije prireditev. Vsak teden dobivamo vabila na številne boksarske revije, ki pa jih žal moramo pogosto tudi zavrniti. Trenutno imamo v klubu 25 aktivnih boksark in boksarjev, ki tvorijo jedro našega kluba. Imamo tudi osem rekreativnih boksarjev, ki so svoj rekreativni smisel našli v naši boksarski sredini. Zelo sem vesel tudi nogometnih ekip, ki v času priprav pridejo na trening boksa in se malo sprostijo z boksanjem v vreče in boksarskim treningom. Navsezadnje sem tudi sam bil vzporedno z boksom tudi aktivni nogometaš. Naša pot gre z jasno vizijo naprej naprej in ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti našemu dolgoletnemu sponzorju Radiu City, ki nam že ves čas stoji ob strani in brez katerega si ne znamo predstavljati našega delovanja. Veseli in hvaležni smo, da smo vsa ta leta zelo dobro sprejeti v Tehniškem šolskem centru Maribor, kjer izvajamo proces treningov in tudi organiziramo mednarodne dogodke. Na koncu bi se rad bi se zahvalil vsem, ki so na tak ali drugačen način z veliko vložene energije v procesu treninga in organizacije sokreirali naša skoraj tri desetletja razvoja boksa na Teznu.