Boksarska zveza Slovenije odslej z novim selektorjem Vlatkom Nikolovim

Vlatko Nikolov, predsednik in glavni trener Društva borilnih športov  Fužinar iz Raven na Koroškem je pred dobrima dvema desetletjema svojo športno srce zapisal boksu, pred tem pa je treniral in tekmoval v kick boksu in karateju. Dolgo časa je bil boksarski reprezentant Slovenije, kjer je takrat boksal pod vodstvom selektorja Stanislava Milutinovića, ki je nanj tudi pomembno vplival. Poln elana pričakuje ekipno delo in sodelovanje na vseh ravneh boksa v Sloveniji, veseli pa se tudi pomembnega izziva v svoji bogati športni karieri.
Foto: osebni arhiv DBŠ Fužinar

 

Vlatko najprej čestitke za imenovanje na mesto selektorja Boksarske zveze Slovenije! Sedaj ste pred novim izzivom v življenju. Kaj bo potrebno za dobro delo na selektorskem mestu?

Hvala za čestitke! Sam imam več kot 30 let izkušenj iz borilnih športov. Treniral in tekmoval sem v karateju in kick boksu, kasneje pa sem nadaljeval tekmovalno na področju boksa, kjer sem bil tudi državni reprezentant in udeleženec Mediteranskih iger. Od leta 2005 delujem kot glavni trener in vodim klub Fužinar, zadnji dve leti pa kot trener delujem tudi v celovškem boksarskem klubu. V lepem spominu mi ostaja delo s Stanislavom Milutinovićem, ki je bil moj trener tudi v ŽBK Maribor in tedanji selektor, ko smo imeli na zvezi še to funkcijo.  Njemu se lahko zahvalim za znanje in podporo, saj sem se od njega tudi največ naučil. Zelo sem bil vesel njegovega klica pred dnevi, ko mi je čestital za selektorsko pozicijo. Vesel je, ko vidi, da grem po njegovi poti in verjamem, da bova ostala v dobrem odnosu, saj je pomembno, da imaš ob sebi ljudi, ki ti lahko pomagajo v strokovnem in življenjskem smislu. Spominjam se časov, ko sem boksal tudi sam in takrat so se videla nesoglasja med slovenskimi klubi in različni interesi. Sam si ne želim, da se v času mojega mandata dogajajo podobna klubska razdvojevanja Slovenije. Delal bom v smeri kvalitete in nenehne pripravljenosti svojih varovank in varovancev. Spomnim se, da je neorganiziranost in neusklajenost vplivala tudi na mojo odločitev, da žal tudi preneham s tekmovalnim boksom. V boksu je potrebno dati možnost borcem, ki se borijo in ni časa za “boksarski turizem” ob obisku turnirjev,  evropskih in svetovnih prvenstev ter tudi olimpijskih iger. Delovati moramo usklajeno kot ekipa v strokovnem delu, da bomo lahko z vzajemnim in odgovornim delom v klubih dosegli željene rezultate tudi na reprezentančnem nivoju. Pomembna bo podpora klubov in trenerjev ter BZS na drugi strani, ki pravi, da nas bo maksimalno podprla.”

 

Foto: osebni arhiv DBŠ Fužinar

 

Kako ste si zamislili začetek svojega delovanja v letu 2021 in kaj je dolgoročni cilj v vašem selektorskem mandatu?

“V kolikor bom uspel kot selektor vse klube združiti bo to najbolj pomembno. Sedaj niso pomembni posamezniki, vendar usklajeno timsko delo, ki bo dobro za vse. Zagovarjam delo in nenehno dokazovanje.  Program sem pripravil na način, da ni pomembno, če si državni prvak v posamezni kategoriji v določenem trenutku. Priprave bodo pokazatelj prave forme in zagovarjam sistem, da gredo na največja tekmovanja v danem trenutku najboljše pripravljeni tekmovalci. V boksu je veliko faktorjev in na DP lahko ima borka ali borec smolo in se mu ne izide po željah. Ravno zato bomo delali v tej smeri, da bomo prišli do najboljše možne tekmovalne ekipe. Na mednarodne boksarske turnirje lahko gresta tudi dva tekmovalca iz kategorije, za SP in EP pa po navadi le en na  kategorijo iz vsake države. Zato je pomembno, da so državni prvaki ali prva ekipa vedno pripravljeni. Naredi se ekipa treh, ki se jih pelje na priprave, kjer naredimo bazični ciklus, vzdržujemo kondicijo in moč ter na koncu izvedemo še sparinge. Tam se bo videlo kdo je pripravljen in tudi kdo ima interes. Cilj pa so Olimpijske igre v Parizu leta 2024. Bodo pa številne spremembe pri kvalifikacijah, ki jih bo tokrat organiziral Olimpijski komite. Trenutno je še dokaj nejasno glede kategorij, ki so v fazi spreminjanja pri ženskah in moških.

 

Foto: osebni arhiv DBŠ Fužinar

 

 

Kako izgleda vaš selektorski program priprav na največja boksarska tekmovanja?

Prve priprave so načrtovane v poletnem času. Pripravljalni ciklusi predvideno trajajo štiri ali osem tednov,  vse pa je odvisno od zagotovljenih financ. V štiri tedenskem obdobju je težje narediti konkretno pripravo (bazične priprave, vzdrževanje kondicije, moč in sparing borbe). Čisto drugače je, ko je na voljo za pripravo namenjenih osem tednov.  Teden dni je v času priprav zelo kratko obdobje. V osem tedenskem obdobju se vedno udeležuje tekem, ko se lahko še vmes popravlja detajle v ringu. Pri posameznikih lahko takoj vidiš kje je šibek, potem pa lahko načrtno delaš popravke in nadgradnjo z njegovim klubskim trenerjem. Ko te nasprotnikova ekipa preuči in prepozna tvoje prednosti in slabosti, je pot do zmage veliko težja. Vedno moraš spreminjati taktiko, zato so zame najboljši univerzalni boksarji, ki obvladajo vse prvine boksa in imajo tehniko, moč, vzdržljivost in hitrost. Sposobni pa so tudi hitrih sprememb taktike v ringu. Moji načrti z ekipo za prvo leto so, da začnemo z osnovnimi in lažjimi turnirji, kjer se že lahko vidi, kdo bi bil v reprezentanci in kdo je česa zmožen. Potrebna je kontinuiteta, da si vedno mentalno pripravljen in da ne podležeš tremi ali strahu, ko boksaš na tujem področju. Potrebno je zbirati mednarodne izkušnje in nadaljevati korak po korak. Za drugo leto načrtujemo že zahtevnejše turnirje, tudi na drugem kontinentu, nato pa sledi olimpijski ciklus in takrat pridejo v poštev najtežji boksarski turnirji v tujini. Tam se lahko tudi že vidi do kod smo realno prišli.

 

Foto: osebni arhiv DBŠ Fužinar

 

Vidne boksarske rezultate niza tudi vaš sin Nik Nikolov Veber, ki je bil tudi že udeleženec Svetovnega prvenstva v Rusiji leta 2019. Verjetno še z večjim zanimanjem spremljate domačo in tujo boksarsko sceno?

Res je, da spremljam vse boksarske kategorije preko TV ter spleta, kjer je na voljo ogromno digitalnega materiala. Pomembna so tudi nenehna izobraževanja, saj v boksu ni spanja in potrebno je biti na tekočem z aktualnim stanjem. V prihodnje si osebno želim pridobiti licenco v obliki tretje trenerske zvezdice, pod okriljem svetovne boksarske organizacije AIBA. Sin Nik (kategorija do 57 kg) pa vsem skupaj dokazuje, da se s trdim in odgovornim delom lahko napreduje in zato je bil že udeleženec jubilejnega 20. Svetovnega prvenstva v olimpijskem boksu leta 2019 v ruskem Jekaterinburgu skupaj z Aljažem Venkom (do 75 kg). Imamo pa v Sloveniji dober boksarski potencial pri ženskah in moških in v veliko zadovoljstvo mi bo sodelovati z njimi in njihovimi klubskimi trenerji, ki bodo tudi moja podaljšana roka v selektorskem delovanju. Prav tako pa si želim dobrega dela s strateško strokovnim svetom BZS. Prvi naš skupen izziv bo že Svetovno boksarsko prvenstvo, ki bo letos jeseni v Beogradu. Ostala prvenstva še niso natančno definirana zaradi trenutne situacije s Covid-19. Tako kot vsi ostali si tudi mi želimo normalizacije, da se lahko posvetimo svojemu strokovnemu delu in da navsezadnje tudi vemo za katera prvenstva se pripravljamo.

 

Foto: osebni arhiv DBŠ Fužinar

 

“Boksarski klubi iz celotne Slovenije so za novega selektorja Boksarske zveze Slovenije izglasovali Vlatka Nikolova, ki prihaja iz Društva borilnih športov Fužinar iz Raven na Koroškem. Vlatko ima mojo popolno podporo in vsi skupaj moramo delati na tem, da mu pomagamo pri realizaciji predstavljenega programa. Ima veliko izkušenj tako kot tekmovalec v ringu, kot tudi trener in vodja kluba. Vsi v BZS si želimo, da kot zveza delujemo organizirano, strokovno, z jasnimi in realnimi tekmovalnimi cilji. V zadnjih letih na zvezi nismo imeli načina izbire tekmovalk in tekmovalcev za največja mednarodna tekmovanja s strani selektorja, zato se zavedamo, da bo potreben tudi določen čas, da bomo skupaj s strokovnim svetom dosegli naše nacionalne boksarske cilje.”

Damjan Habjanec, Predsednik BZS

 

 

 “Selektorja čaka zahtevno in odgovorno delo. Verjamem pa, da se bo Vlatko v tej vlogi zelo dobro znašel, saj ima dolgoletne boksarske izkušnje. Zavedati se je potrebno, da imamo velik potencial v dobrih posameznicah in posameznikih s katerimi lahko selektor računa na to, da bo preko dobrih rezultatov prepoznano tudi njegovo uspešno delo. Glavna točka uspeha pa bo v tem, da vsi skupaj sodelujemo in se povezujemo. Kot selektor bo deloval povezovalno med  klubi in reprezentanti, katerim bo dajal prave smernice. Mi v vodstvu zveze in v strateško strokovnem svetu BZS pa smo tisti, ki mu moramo slediti in spoštovati njegove odločitve.”

Dejan Zavec, predsednik strateško strokovnega sveta BZS