Boksarska tradicija družine Pučko s Ptuja

Družina Pučko iz Ptuja je z boksom povezana že dobrih 35 let, odkar je Ivan Pučko starejši na Ptuju začel z boksarskim trenerstvom. Svoje trenersko in pedagoško poslanstvo je prenesel na svoje sinove Ivana mlajšega, Aleksandra-Sašo in Timoteja. Zelo uspešno boksarsko kariero je pri družini Pučko začel tudi naš najboljši slovenski boksar Dejan Zavec. Železno voljo do dela, strokovnost, motivacijo in izjemen odnos po očetovi smrti do svojih varovancev z veliko vnemo prenašata predvsem Ivan mlajši in Sašo sedaj na nove generacije boksarjev iz celotnega Podravja. Vizijo intenzivnega boksarskega treninga so pred leti uspešno vzpostavili tudi v novih klubih v Celju in Velenju, kjer Sašo trenira boksarje po smernicah najbolj znane slovenske boksarske družine Pučko. Razvijajo svoj organizacijski koncept v boksu z nazivom Pučko Boxing, ki vsebuje boksarsko akademijo, promocijo in fundacijo za boksarje v olimpijskem in profesionalnem boksu.

 

Foto: Arhiv BK Ring Ptuj

 

Današnji pogovor smo opravili z Ivanom Pučkom mlajšim, ki je predsednik in glavni trener v BK Ring Ptuj že od začetka delovanja kluba, ki je bil ustanovljen leta 2006. Kakšno je vzdušje v klubu po petnajstih letih delovanja?

“Pri nas v klubu je vedno vladalo družinsko in kolegialno vzdušje, ki se bo ponovno vzpostavilo po ukinitvi ukrepov, da lahko nadaljujemo z vadbami, kjer trenira 120 boksark in boksarjev. Glavna dejavnost kluba je vzgoja in trening mladih perspektivnih boksarjev do vrhunskih tekmovalcev ter izvajanje treningov boksa kot obliko rekreacije. Trenutno smo v fazi pomlajevanja, ker nam je delo z novimi generacijami izjemno pomembno. Pri nas je razpon starosti članov od 7 do 63 let. Dnevno imamo sedem terminov v moderni boksarski dvorani z ringom na Grajeni, kjer delamo z otroci, srednješolci, ženskami, rekreativci in tekmovalci. Kot zanimivost lahko povem, da je ata Ivan v svoji trenerski zgodovini naučil boksanja vsaj tisoč boksark in boksarjev. Pred kratkim sem pregledoval štiri polne fascikle pristopnih izjav iz zgodovine z mojo boljšo polovico Nino, ki mi pomaga pri treningu in organizaciji ter sva obujala lepe spomine, ki so se dogajali na različnih lokacijah na Ptuju v duhu boksarskega treninga.”

 

Foto: Arhiv BK Ring Ptuj

 

Ivan Pučko starejši je boksarska trenerska legenda, ki je bil marsikomu inspircija za trening v boksa.

“Ata Ivan je bil moj vzornik, zelo sem mu hvaležen za vso znanje in izkušnje. Njegove življenjske in boksarske vrednote želimo v klubu prenašati novim generacijam. Veseli me, ko vidim zadovoljne obraze mladih boksarjev in  staršev, saj pri nas pridobivajo pomembne izkušnje za življenje. Verjamem, da je bil očetov pedagoški odnos do treninga željnih oseb ključen, da je klub šel v željeno smer. Življenje teče naprej in potrebno je iti naprej. Veliko se izobražujemo, saj se v boksu veliko dogaja. Preko spleta spremljam vse vodilne boksarske svetovne šole. Na Ptuju smo bili zelo aktivni in smo prirejali številne boksarske revije za mlade, boksarske turnirje Zlata rokavica, promocijske dogodke v mestnem jedru,… in tako bo tudi v prihodnje.”

 

Foto: Arhiv BK Ring Ptuj

 

Vaš klub je eden izmed najtrofejneših boksarskih klubov v Sloveniji. Številna leta ste bili ekipni državni klubski prvak.

“Med našimi najuspešnejšimi boksarji so: Aleš Kujavec, Nejc Nedeljko, Mitja Dišič, Dušan Rakuš, Boštjan Kerin, Denis Lazar, Marko Makovec in Blaž Škrjanec. Seveda pa je Dejan Zavec najbolj prepoznavno ime, ki je treniral v okviru naše družine. Ata Ivan je bil njegov prvi trener in Dejan mi je kot brat, saj smo tudi lep čas živeli skupaj. Z Dejanom še vedno sodelujemo in vesel sem, da je Ptuj s tremi boksarskimi klubi (Dejan Zavec Boxing in BK Ptuj) pomemben del slovenskega boksarskega sveta. Boks piše zanimive zgodbe in teh zgodb ni malo. V moji trenutni trenerski ekipi so Tom Ciglar, Nina Ramšak, Bojan Skok in moj najmlajši brat Timotej Pučko. Nekateri od omenjenih so že končali svojo kariero, Denis Lazar pa je trenutno naš najboljši profesionalni boksar s katerim odlično trenirava in se pripravljava na nove izzive v ringu. Naša ekipa je trenutno sestavljena iz mladih tekmovalcev (njihova povprečna starost znaša 20 let), ki že sedaj  dosegajo zavidljive rezultate, to so Andi Gardellaj, Kaja Tomasino, Timi Jerenko, Alen Kralj, Prokhor Ryazanov, Matvey Ryazanov, Denis Lazar, Matjaž Gojčič, Lovro Čondič,  Tine Čeh, Simon Čeh, Primož Prigl, Blaž Potočnik, Anej Jelen, Aleks Bratušek, Blaž Petek, Marko Goranovič, Nik Matiči in Miha Jerebič.”

 

Foto: Arhiv BK Ring Ptuj

 

Po smrti očeta ste se v letu 2018 skupaj odločili še bolj konkretno vstopiti v svet boksa z blagovno znamko Pučko Boxing, organizacijsko obliko, ki vsebuje tri ključna področja v boksu.

“Tako je, odločili smo se narediti organizacijo za prihodnost, ki vsebuje področje boksarske akademije, promocije in fundacije. Delujemo na področju olimpijskega in profesionalnega boksa. Organiziramo vse vrste boksarskih prireditev na vseh nivojih, svoje poslanstvo pa razvijamo v drugih slovenskih mestih. Tako smo začeli z treningom boksa v Celju, kjer klub vodi brat Sašo, ki je bil do nedavnega tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije. Vzporedno pa razvijamo boks tudi v Velenju, kjer ga vodi naš nekdanji boksar Nejc Nedeljko. Skupaj smo osredotočeni na naš projekt, kjer smo na Ptuju izpeljali že tudi prvi profesionalni boksarski dvoboj z našim Denisom Lazarjem, ki je trenutno naš prvi boksarski obraz. Sodelujemo z Bojanom Skokom, ki dela predvsem na kondicijski pripravi in področju prehrane. Želel bi izpostaviti, da imamo med mlajšimi boksarji tudi Andija Gardellaja, ki nam že daje signale, da se razvija v odličnega boksarja. Sodelujemo s številnimi slovenskimi, hrvaškimi in italijanskimi klubi na področju sparinga in prenosa znanja. Prisotni smo na vseh pomembnejših domačih in bližnjih turnirjih, saj je pomembno biti aktivno prisoten v boksarski karavani. Štipendiramo mlade boksarje in skupaj gremo  odločno in samozavestno v boksarsko prihodnost. Verjamemo, da bomo z dobrim delom v prihodnje ostali med najuspešnejšimi in najbolj organiziranimi boksarskimi sredinami v Sloveniji.”

 

Foto: Arhiv BK Ring Ptuj

 

Rekreativni boks je v vašem klubu bil vedno zelo priljubljen.

“Rekreativni boks je že dlje časa prisoten v naših boksarskih prostorih. Številni dolgoletni rekreativci so v boksu našli svoj način aktivnega življenja in filter za sproščanje v vsakdanjem življenju. Slovenija stopa po poteh največjih boksarskih nacij, kjer so tovrstne vadbe izjemo popularne. Razvoj interneta in globalna prisotnost družbenih omrežij pa je naredila še dodaten promocijski učinek. Številni svetovni influencerji, filmske zvezde in vrhunski športniki se izjemno radi fotografirajo med treningom boksa v boksarskih rokavicah. Vse to dokazuje globalno prisotnost boksa in mu daje še dodatno težo v družbi. Vzporedno pa je še dodatna promocija in motivacija za nas, ki se v Sloveniji ukvarjamo z razvojem rekreativnega in tekmovalnega boksa. Pred časom je bil boks stigmatiziran, danes pa je med najbolj gledanimi športnimi dogodki v svetu in ena izmed najbolj priljubljenih oblik rekreacije.”

 

Foto: Arhiv BK Ring Ptuj

 

Veliko vrhunskih športnikov iz različnih športov pride na trening boksa, ki se dopolnjuje z njihovim prvotnim načrtom treninga v njihovih klubih.

“V veliko veselje nam je, ko se na nas obrnejo tudi vrhunski športniki, da del svojih priprav opravijo pod našim vodstvom. Omenim lahko preteklo delo z golfistom Matjažem Gojčičem, kolesarjem Aldom Ilešičem, nogometnima vratarjema Luko Janžekovičem in Matjažem Rozmanom ter na zadnje še z atletom Kristijanom Čehom. Vsak od njih je v treningu boksa iskal nekaj dodatnega kot je odločnost, samozavest ali večjo agresivnost v ključnih trenutkih, ki je v vrhunskem športu izredno pomembna.  Profesionalni športnik je danes moderni gladiator, ki včasih potrebuje le kak majhen element v procesu treninga, da se prebudi v še boljšo različico samega sebe. Kratki in intenzivni treningi so priljubljeni tudi med številnimi podjetniki in managerji, ki živijo v stresnem poslovnem svetu. Prav zanimivo je, da sem včasih trener in psiholog v eni osebi. Kljub vsemu pa v svojem delu zelo uživam in ga izvajam resno ter profesionalno.”