Boks se vrača z novostmi v stare tirnice

V prejšnjem tednu se je od srede do nedelje pod okriljem Boksarske zveze Hrvaške in svetovne boksarske zveze AIBA v Zagrebu odvijalo Balkansko boksarsko prvenstvo in hkrati tudi usposabljanje za sodnice in sodnike za 1. zvezdico pri zvezi AIBA. Vse skupaj je nagovoril nekdanji olimpijski in svetovni prvak, Istvan Kovacs, Madžar, ki trenutno zaseda mesto generalnega sekretarja zveze AIBA. Na prvenstvu je nastopilo šest slovenskih boksarjev in sicer Nik Nikolov Veber, Gregor Starašinič, Tadej Černoga, Edin Sejdinović, Aljaž Šircelj in Aljaž Ban pod vodstvom Nikole Juretiča, Slobodana Andjelića in Saše Weixlerja. Usposabljanja za AIBA sodnike se je udeležila slovenska boksarska sodnica Andreja Bešter. Prihodnjo soboto se nadaljuje v Boksarski zvezi Slovenije z drugim krogom Slovenske boksarske lige 2021, ki bo v športni dvorani Sava Campus na Ptuju, kjer pa bo v kratkem tudi mednarodni boksarski večer s pridihom profesionalnega boksa v organizaciji Proboxing Dejan Zavec.

 

Nikola Juretič, Tadej Černoga, Gregor Starišinič, Aljaž Ban, Edin Sejdinović, Slobodan Andjelić, Nik Veber Nikolov, Aljaž Šircelj in Sašo Weixler

Balkansko boksarsko prvenstvo v Zagrebu

Slovenska boksarska reprezentanca je sodelovala v hrvaški prestolnici na tekmovanju kjer je sodelovalo deset držav. Žal letos ni bilo prisotnih reprezentanc Turčije, Romunije in Bolgarije. Slovenske barve so zastopali Nik Nikolov Veber, Gregor Starašinič, Tadej Černoga, Edin Sejdinović, Aljaž Šircelj in Aljaž Ban pod vodstvom Nikole Juretiča, Slobodana Andjelića in Saše Weixlerja. Nik Nikolov Veber (do 64 kg) je v čertfinalu premagal Harisa Mešanovića iz Bosne, v polfinalu pa je bil boljši od njega boksar iz Kosova Shepetim Bajoku. V kategoriji do 81 kg je bil domačin Matej Uremović v polfinalu boljši od našega Gregorja Starešiniča. Denis Šircelj je v polfinalu do 69 kg izgubil proti Nurji Denisu iz Albanije. Laci Indrit iz Albanije pa je bil boljši od Aljaža Bana v kategoriji do 91 kg. Bequiri Alban iz Albanije je premagal Edina Sejdinovića do 75 kg. Od Tadeja Černoge v kategoriji do 60 kg pa je bil boljši v polfinalu Krenar Zeneli iz Albanije. Vsi izgubljeni dvoboji so bili zelo tesni, ker dokazuje, da imamo prave borce, ki bodo v prihodnje vsekakor dominirali in zmagovali na tovrstnih tekmovanjih.

Nikola Juretič je bil zadovoljen s pripravljenostjo in borbenostjo naših fantov, čeprav je pri vseh bil grenak priokus ravno zaradi včasih nerazumljivega sojenja sodnikov. V sklopu dogodka so po večini sodili udeleženci usposabljanja, ki ga izvaja svetovna boksarska zveza AIBA.

“Naši reprezentantje so bili zelo dobro pripravljeni in pokazali so, da so konkurenčni. Tekmovanje v Zagrebu je bilo zelo kvalitetno, malce manj pa smo bili zadovoljni s sojenjem. Kljub vsemu smo dokazali, da imamo kvalitetne boksarje in da znamo odl威而鋼
ično sodelovati na trenerskem nivoju, ko gre za državni grb, je svoj dodal tudi Sašo Weixler, ki je bil ob ringu kot trener slovenskih boksarjev.”

V Zagrebu je številne nagovoril tudi Istvan Kovacs, generalni sekretar svetovne boksarske zveze AIBA

Organizacija in tekmovanje je potekalo brez problemov in zato se je potrebno zahvalili Hrvaški boksarski zvezi, ki je gostila generalnega sekretarja svetovne zveze Istvana Kovacsa, nekdanjega izjemnega boksarja z olimpijsko medaljo in pasom svetovnega prvaka. Povedal je, da bodo v prihodnje v svetu boksa tudi določene velike spremembe, ki pa jih bodo v prihodnje usklajevali z vsemi nacionalnimi boksarskimi zvezami. Na dogodku je bil prisoten tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije, Damjan Habjanec, ki je povedal, da je sodelovanje z AIBO na zelo visokem nivoju. Prav tako ima AIBA ima tudi novega partnerja v podjetju Gazprom, ki je tudi že finančno podprl sodelovanje in kaže jasno vizijo sodelovanja v svetu boksa. Veliki premiki bodo na strani racionalizacije pri zaposlenih na sedežu v Lozani. Sledijo številne spremembe v točkovanju, rezultat dvoboja bi se naj videl na ekranu, pomemben bo boj proti korupciji pri sodnikih  zaradi oškodovanja borcev. Svetovni boks bi se lahko razdelil v skupine A, B in C. Sledila bi naj mednarodna tekmovanja v kakovostnih razredih A, B in C ter uredila bi se naj tudi svetovna lestvica amaterskih boksarjev. Za Slovenijo pa je izjemno pomembno, da bomo imeli svojega predstavnika med osmimi ključnimi možmi v svetu boksa na svetovni boksarski zvezi AIBA. Področje razvoja športnega dela na zvezi bo odslej vodil Marko Petrič (Head of Sports). O številnih novostih vas bomo v prihodnje tudi obveščali.

 

Istvan Kovacs

 

­­­___

Premierni profesionalni mednarodni boksarski dogodek v organizaciji Pro Boxing Zavec

Po nekajletnem premoru od serije dogodkov, ki jih je na slovensko sceno pripeljal Dejan Zavec, se boksarski dvoboji v nekoliko spremenjenih okvirih vračajo v “ring”. Boksarska legenda Dejan Zavec si je tokrat zamislil format dogodkov, ki bo združeval do deset atraktivnih profesionalnih dvobojev kateri se bodo odvijali v športni dvorani Sava Camups na Ptuju.

“Namen dogodkov je zagotovo k nam pripeljati atraktivne profesionalne borce, obenem pa lahko prav takšni dogodki boksarjem omogočijo dodatne izkušnje na njihovi profesionalni poti. Zato bomo 22. maja na Ptuju denimo lahko spremljali bivšega svetovnega prvaka, pa aktualnega mladinskega svetovnega prvaka in tudi nekaj izjemnih boksarjev in boksarko. Želja organizatorjev je zagotovo tudi ta, da skozi tovrstne dogodke profesionalni boks približamo ljubiteljem borilnih veščin in športa nasploh. Zagotovo pa bodo tukaj v začetku največji izzivi, ki so posledica epidemiološkega dogajanja. Zaenkrat bomo prenos dogodkov organizirali online preko live streama oz. Facebook live prenosa na moji uradni Facebook strani Dejan Zavec,” je pred začetkom prvega v seriji dogodkov povedal organizator Dejan Zavec.