Bistriška boksarska tradicija izpod Pohorja

Boks klub Slovenska Bistrica ima v letošnjem letu že 33 let aktivnega delovanja na področju boksa. V letu 1988 so klub ustanovili Stanko Skela, Bojan Poš, Alojz Založnik in Bojan Fajs. V klubu je dolga leta svoje boksarsko znanje na mlade rodove prenašal boksarska trenerska legenda Stanko Skela, sedaj pa je delo glavnega trenerja zaupano Maticu Samasturju, nekdanjemu boksarju in poklicnemu vojaku. V klubu so imeli tri zlate generacije v bogati zgodovini. Lahko se pohvalijo z naslovom vojaškega svetovnega prvaka, ki ga je osvojil Robert Kramberger leta 2004 v ZDA in bronasto medaljo iz boksarskega mladinskega evropskega prvenstva na Madžarskem leta 1995, ki ga je osvojil Gordan Ceder. V klubu je svoje prve boksarske korake naredil tudi sedanji profesionalni boksar Aljaž Venko. Klub uspešno vodi Franc Turnšek, ki s svojo ekipo stavi na mlajše generacije boksarjev iz vznožja Pohorja.

 

Matic Samastur je v pogovoru povedal, da je Boks klub Slovenska Bistrica imel ti zlate generacije. Najprej je izpostavil Bojana Poša, ki je kasneje boksal tudi za klub iz hrvaške Rijeka in je bil tudi boksarski reprezentant Jugoslavije. Sledila je generacija v kateri so bili Aleš Vrbek, Aleš Šurbek, Marjan Rožič, Robert Kramberger in Gordan Ceder. Robert Kramberger je postal tudi vojaški svetovni boksarski prvak v ameriški Arizoni, pomemben uspeh pa je bil bron iz Blatnega jezera na Madžarskem, kjer je Gordan Ceder dosegel na evropskem mladinskem boksarskem prvenstvu in je postavil pomemben temelj boksa v samostojni Sloveniji. Gordan Ceder je tudi vplival na Maticevo odločitev, da vstopi v svet boksa, saj sta bila sovaščana v Spodnji Polskavi. Predstavniki tretje generacije pa so bili Grega Lovišček, Aljaž Venko, Davorin Šlamberger in Matic Samastur. Sam je odboksal več kot sto dvobojev, v mladinskih letih pa je zelo hitro postal tudi državni prvak. Po aktivni karieri se je osredotočil na delo boksarskega trenerja in je ponosen na nove generacije mladih boksarsjev. Sam je boksal pri Stanku Skeli, ki je bil kar trideset let glavni trener in je pustil velik pečat pri bistriških borcih. Po letu 2016 pa Matic prevzel trenersko mesto in sedaj tudi dobro deluje v navezavi s predsednikom kluba, Francem Turnškom.  Klub z bogato tradicijo je dal številne državne prvake ter osebe, ki so pridobili zlati grb Občine Slovenska Bistrica ali bili najboljši športniki leta v Slovenski Bistrici.

Trenutno aktivno trenira in se ukvarja z rekreacijo 50 oseb, ki trenirajo v izjemno dobrih pogojih za trening v prostorih BK Slovenska Bistrica. Imajo nekaj boksarjev, ki jih čaka lep boksarska prihodnost. Tukaj je trener Samastur omenil Svena in Svita Kovačevića, ki sta na dobri poti, da postaneta zelo dobra boksarja. Prav tako pa je povabil vse otroke in tudi starejše, ki bi se želeli spoznati z boksarskimi veščinami, da se jim pridružijo v njihovih vzorno urejenih prostorih v Slovenski Bistrici.

Povezujejo se veliko s štajerskimi klubi iz Rogaške Slatine, Šmarja pri Jelšah ter Slovenskih Konjic, ki skupaj organizirajo tudi skupne boksarske priprave in tudi boksarske dogodke. Samastur si kot trener enostavno želi več dvobojev in priprav, da bi lahko čim bolj kvalitetno izvajal proces treninga. Vsa naprezanja in sodelovanja pa so v smislu izboljšanja in popularizacije boksa v Sloveniji. Letos si želijo imeti tudi svoje klubske priprave, ki bodo najverjetneje na Treh kraljih ali na Rogli.

 

Boks klub Slovenska Bistrica zelo dobro sodeluje z lokalno skupnostjo in se zahvaljuje županu dr. Ivanu Žagarju za sodelovanje. Slovenska Bistrica dokazuje, da je športno mesto, kjer ima zraven juda pomembno vlogo boks v smislu borilnih veščin. Tudi z judoisti so v prijateljskih odnosih in verjamejo, da bo tako tudi ostalo v prihodnje. Vsi člani BK Slovenska Bistrica zelo radi sodelujejo na športno-rekreacijskih prireditvah, ki se organizirajo v Slovenski Bistrici kot je zelo znani tradicionalni Bistriški tek.

Pomemben pečat v klubu pa je zagotovo pustil tudi Aljaž Venko, ki je svojo boksarsko abecedo začel prav v Slovenski Bistrici. Aljaž je osvojil kar nekaj državnih prvenstev in je boksal s klubom in reprezentanco na številnih pomembnih mednarodnih boksarskih prvenstvih. Sam pa se zelo rad spominja časa, ki ga je preživel z boksarskimi kolegi v Sl. Bistrici. Zaupal nam je, da z boksom začel v letu 2007 in je za klub boksal vse do poletja 2016, ko je prestopil v klub Dejan Zavec Boxing na Ptuju, kjer je svojo boksarsko znanje še nadgradil z našim boksarskim šampionom. Sedaj ima za sabo že kar nekaj profesionalnih boksarskih dvobojev, kjer še ni izkusil poraza. Izpostavil je Stanka Skelo, legendarnega trenerja, ki mu je pomagal v svetu boksa in tudi na življenjski poti. Hvaležen mu je za številne trenutke, prav tako pa se je zahvalil Damjanu Šelu, ki ga je spremlja v njegovi boksarski karieri. Spomnil se je tudi prijetnih trenutkov s Francem Turnškom, predsednikom kluba, ki je pogosto tudi treniral z boksarji in Bojana Fajsa, ki je tudi znana bistriška športna oseba. Aljaž Venko je bil leta 2015 tudi najboljši športnik Slovenske Bistrice.

Za prihodnost boksa v Slovenski Bistrici ni bojazni, vodstvo kluba pa se nadeja uspehov mlade boksarske generacije, ki dela dobro in odgovorno s predstavniki prejšnjih uspešnih generacij bistriškega boksa.