DRŽAVNO PRVENSTVO V BOKSU 2022: Maribor znova prestolnica

Mesto Maribor je bilo vnovič prestolnica slovenskega boksa. Od 20. do 22. aprila je bilo v UŠC Leona Štuklja Maribor DP v boksu, na katerega se je prijavilo kar 156 boksark in boksarjev iz vseh težnostnih in starostnih kategorij.

Tudi letos je DP organiziral najstarejši boksarski klub v Sloveniji, Železničarski boksarski klub Maribor. Ker so že uigrani, organizacija prvenstva ni predstavljala posebnih težav in tudi tokrat so se izkazali. V treh dneh so si lahko ljubitelji boksa ogledali rekordno število dvobojev v vseh težnostnih in starostnih kategorijah. Udeleženci so v ringu dali vse od sebe. Državno prvenstvo v boksu za posameznike 2022 je bilo eno najkakovostnejših tekmovanj do zdaj, saj se raven slovenskega boksa iz dneva v dan dviguje. Dvoboji so bili vrhunski, kar je bilo pričakovano, saj so se tekmovalci in tekmovalke na državno prvenstvo pripravljali tako v domačih telovadnicah kot na pripravah in mednarodnih turnirjih.

Trener Igor Rašić, organizator dogodka, nam je zaupal: »Organizirati dogodek, na katerega pride 156 boksark in boksarjev, ni mačji kašelj. Želeli smo ga izpeljati do potankosti in veseli smo, da nam je to uspelo. Ob tem bi se rad zahvalil vsem našim članom iz Železničarskega boksarskega kluba Maribor, ki so ob treningih in nastopih na prvenstvu pomagali, da je dogodek potekal nemoteno. Zmorejo prav vse, od priprave dvorane in skrbi za opremo do izkazovanja gostoljubja, in vesel sem, da imam ob sebi najboljšo ekipo.«

Predsednika Boksarske zveze Slovenije Roberta Reherja smo povprašali o poteku prvenstva: »Državno prvenstvo je bilo odlično organizirano. S člani klubov smo se družili, izmenjevali izkušnje in se še bolj povezali. Z borbami sem bil izjemno zadovoljen; vsak dvoboj sem gledal z užitkom, saj so boksarke in boksarji resnično pokazali svoje kvalitete, različne tehnike in borbenost. S tako kakovostnimi borbami smo dokazali, da naša pot in zadani cilji resnično vodijo v pravo smer. Zame so zmagovalci prav vsi in ob tem jim izrekam iskrene čestitke, saj so resnično pokazali kvaliteto, borbenost, srčnost in sodelovanje. Prav tako bi se rad zahvalil vsem trenerjem, ki svoje varovance učijo teh vrednot, in vsem, ki so na kakršenkoli način sodelovali pri organizaciji tega vrhunskega dogodka, o katerem se bo še nekaj časa govorilo.«

Sodniki ostajajo velik izziv

Vsi v boksarski družini se zavedamo, da je prioriteta vzgajanje lastnega sodniškega kadra, ki bo za slovenski boks dolgoročna rešitev; tako na turnirje in državna prvenstva ne bo več treba vabiti sodnikov iz drugih držav. To je proces, ki se ga bo treba lotiti, da bi pridobili kakovosten slovenski sodniški kader, ki bo znal najbolj korektno spodbujati razvoj slovenskega boksa. Delo boksarskega sodnika je zelo zahtevno, zato bodo morali vsi klubi poiskati verodostojne posameznike.

Krajši počitek

Po napornem DP v Mariboru sledi nekaj dni prazničnega počitka, nato pa se aktivnosti nadaljujejo, saj slovenske boksarske klube že v soboto, 7. 5. 2022, čaka nadaljevanje Slovenske boksarske lige, ki bo tokrat v Slovenski Bistrici; organiziral jo bo BK Slovenska Bistrica v navezi s Slovensko boksarsko zvezo.

DOBITNIKI POKALOV ZA NAJBOLJŠE

(po kategorijah)

pionirji: Elis Lutolli (BK Intercom Celje)

kadeti: Mark Šepic (BK Legionar)

juniorji: Toni Kohek (BK Portorož)

mladinci: Luka Rašić (ŽBK Maribor)

člani: Nejc Petrič (Golden Gloves Gym)