Beogradski pobednik – se obeta širše sodelovanje in lepša prihodnost?

Beograd je po lanskem uspešno izpeljanem SP v Areni Stark ponovno v soju boksarskega tradicionalnega že 59. boksarskega turnirja Beogradski pobednik ali memorial Branka Pešića, najbolj znanega beograjskega župana, ki je bil tudi veliki ljubitelj boksa. Slovenska ekipa štirih boksarjev je vodena s strani Slobodana Andjelića in in Vlatka Nikolova. Predsedniki boksarskih zvez z nemško govorečega področja in s področja nekdanje Jugoslavije so v pogovorih o dolgoročnem boksarskem sodelovanju.

Tradicija in boksarski spektakel v Beogradu

Beogradski pobednik je tradicionalni turnir, ki se letos odvija že 59. zapovrstjo in velja za drugi najstarejši boksarski turnir v Evropi. Aktivnosti v ringu so načrtovane od 29.3. do 2.4. v najstarejši športni dvorani Hali Sportova “Ranko Žeravica” v Novem Beogradu. Letos se bodo med sabo pomerili tekmovalci iz kar 21 držav. Barve Slovenije tokrat zastopajo: Nik Nikolov Veber (do 63,5 kg), Tomi Lorenčič (do 75 kg), David Forster (do 80 kg) in Gregor Starašinič (do 86 kg). Ekipo spremljata izkušena trenerja Slobodan Andjelić in Vlatko Nikolov. Tomi Lorenčič je bil v torek poražen proti domačinu Sandru Poletanu, David Forster pa je moral priznati premoč Assaghiru Mohamedu iz Maroka. Gregor Starašinič žel zaradi bolezni ne bo mogel odboksati predvidenega dvoboja. Nik Nikolov Veber pa ima v predviden dvoboj proti Nenadu Jovanoviću iz Srbije. Zagotovo so to turnirji, kjer se začuti prava boksarska atmosfera in seveda Beograd in srbski organizatorji znajo popestriti tovrstne dogodke s pridihom srbske estrade. Naša nekdanja prestolnica je z lanskoletnim SP v boksu zelo dvignila ugled boksa v Srbiji, posledično pa je ta energija pozitivno vplivala na vse ostale države nekdanje Jugoslavije.

Robert Reher kot vezni člen med Balkanom in Zahodno Evropo

V svetu boksa je potrebno vedno biti v povezavi z preostalimi zvezami, saj boks lahko raste le na podlagi konkretnih pogovorov in izpeljave idej, ki temeljijo na zdravi osnovi. V namenu združevanja boksarskih interesov je potekala tudi razprava predsednikov nacionalnih zvez o tesnejšem sodelovanju. Predsednik BZS, Robert Reher, jih je povabil z namenom ustanovitve Alpen Cup Lige (zaenkrat delovno ime), kjer se pripravljajo nastavki za novi projekt, kjer bi sodelovale države s področja Balkana in tri nemško govoreče države – Nemčija, Avstrija in Švica. To bi zelo dvignilo popularizacijo boksa, saj je že desetletja tudi zelo pomembna navezava med ljudmi, ki živijo in delajo v omenjenih zahodno evropskih državah, Slovenija pa bi lahko imela vlogo osrednjega povezovalca. To pomeni, da bi se dolgoročno lahko razvijala skupna boksarska zgodba, ki bi zajemala področje skupnega 120 milijonskega trga, kar bi posledično bilo tudi zanimivo z vidika marketinga. Številnim boksarskam in boksarjem bi s tem odprli možnost za dodatna dokazovanja. Zelo smelo razmišljanje, ki ima zagotovo potencial, vendar je potrebno narediti čvrste in realne temelje. V kolikor bodo le-ti uspešno narejeni, bi to znala biti uspešna povezovalna boksarska zgodba. Predsednik Reher je v sodelovanju z Nenadom Borovčaninom, predsednikom Boksarske zveze iz Srbije povabil predsednike zvez. Daniel Fleissner, predsednik avstrijske boksarske zveze, Denis Šakić, generalni sekretar avstrijske boksarske zveze, Andreas Anderegg, predsednik švicarske boksarske zveze in Erich Dreke, predsednik nemške boksarske zveze so bili veseli povabila in predloga sodelovanja. Bili so presenečeni nad nivojem organizacije turnirja ter srbsko gostoljubnostjo. Vsi se veselijo tesnega sodelovanja in skupne boksarske prihodnosti, kjer bodo prev vsi imeli korist od povezovanja.

Pokal Rogaške Slatine in 3. krog Slovenske boksarske lige

Rogaška Slatina bo v soboto, 2.4., od 13. ure naprej v športni dvorani 1. OŠ Rogaška Slatina gostila 3. krog SBL, ki jo v povezavi BK Legionar organizira BZS. Ponovno nas čaka praznik boksa v zelo priljubljenem slovenskem termalnem zdravilišču, kjer ima boks tudi že dolgoletno tradicijo. Vabljeni vsi ljubitelji boksa, da podprete mlade boksarke in boksarje, ki bodo ponosno stopili v vroč boksarski ring.

O Maribor Boxing Campu smo že pisali, vseeno pa se nam zdi pomembno, da svoje občutke o zanimivem dogajanju opiše Boštjan Veinhandl, trener in gonilna sila BK Hayat Kamnik, ki je z vlakom pripeljal v Maribor tudi svoje varovance, sam pa je tudi odvodil del priprav. “Od petka do nedelje smo moči združili BK Terme Maribor, Boksarski klub Hayat Kamnik in Železničarski boksarski klub Maribor, ki so pod okriljem Boksarske zveze Slovenije organizirali boks kamp za mlade in nadobudne boksarje, ki jih že v aprilu čaka državno prvenstvo. Kondicijsko zahtevne boksarske treninge, kjer so tehniko pokazali izkušeni trenerji je otrokom popestrila animacijska ekipa, ki jih je peljala v kino na ogled filma Batman ter v mesto na sladoledne vaflje. Treningi so potekali dvakrat dnevno, udeležence pa je obiskal in pozdravil tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije g. Robert Reher in jih nagradil z majicami. Tekmovalci so se odlično pripravili in bodo z intenzivnimi treningi nadaljevali tudi v domači telovadnici vse do doseženih ciljev.”